uk tax

Britanski porez na digitalne usluge cilja na kripto berze

Britanske kripto berze će morati da plate porez od 2% koji će vjerovatno biti prebačen na investitore, upozorio je CriptoUK.

Nedavno ažuriranje propisa o prihodima i carini Njenog Veličanstva (HMRC) uvelo je porez na digitalne usluge koji će se naplaćivati na berzama kriptovaluta koje posluju u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Kripto berze u Velikoj Britaniji sada će morati da plate porez na digitalne usluge od 2% prema izvještaju Telegrapha. Britanska poreska uprava, HMRC, ne priznaje digitalnu imovinu kao finansijske instrumente, pa stoga razmjene ne ispunjavaju uslove za finansijska izuzeća.

U nedelju je vlast uključila razmjene kriptovaluta pod porez na tehnologiju Trezora. Porez na prihode na digitalne usluge uveden je u aprilu 2020. ciljajući društvene medije i gigante za pretragu kao što su Facebook i Google.

Najnoviji udar na kripto razmjene je rezultat klasifikacije kripto imovine HMRC-a, kako je objasnio regulator:

„Postoji širok izbor kripto imovine, od kojih svaka ima različite karakteristike. Rečeno je da, pošto kriptovalute ne predstavljaju robu, finansijske ugovore ili novac, malo je vjerovatno da razmjene kriptovaluta mogu imati koristi od izuzeća za onlajn finansijska tržišta.
Prema CriptoUK-u, trgovinskom tijelu koje predstavlja sektor digitalne imovine u Velikoj Britaniji, porez je nepravedan i vjerovatno će se prenijeti na investitore i trgovce.

Izvršni direktor Ian Tailor izjavio je da je tretiranje kriptovaluta drugačije od drugih finansijskih instrumenata kao što su akcije ili roba štetno za kripto sektor.

On je dodao da je to još jedan težak udarac za industriju nakon napornog sistema licenciranja koji je uvela Agencija za finansijsko ponašanje (FCA) za razmjene. Od januara, sve kompanije za kriptovalute sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu morale su da se pridržavaju propisa protiv pranja novca i da se registruju kod FCA.

Regulator je u januaru uveo zabranu kripto derivata, a u junu je FCA upozorila potrošače na 111 kripto firmi koje tek treba da se registruju kod njega.

U aprilu, Cointelegraph je izvestio da HMRC pojačava svoje napore da uhvati u zamku utajivače poreza na kriptovalute i uveo je eksplicitne zahtjeve o detaljima digitalne imovine u obrascima za samoprocjenu.

Britanske poreske vlasti su navodno zahtjevale da nekoliko berzi kripto-aktive predaju detalje o klijentima iz transakcija i fondova u avgustu 2019.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.