Broj ETH adresa koje su u gubitku je dostigao najveći dvogodišnji broj

Ethereum (ETH), druga najveća kriptovaluta prema tržišnoj kapitalizaciji, u petak 20. maja, je pala ispod 2 hiljade dolara, dok je tržište nastavilo da pati.

Naročito, broj Ethereum adresa koje su u gubitku je dostigao dvogodišnji maksimum u iznosu od 33,403,723 dolara, prema on chain podacima platforme Glassnode u tvitu koji su objavili 21. maja.

Kripto tržište osjeća efekte podizanja kamata

Tržište pokušava da svari agresivni pristup FED-a, koji pokušava da kontroliše inflaciju na način da podiže kamatne stope. Cijene rizičnih sredstava su bile jako volatilne tokom ove godine a cijena ETH je dodirnula nivo od 1,800 dolara prošle sedmice, predstavljajući njegovu najnižu cijenu od jula 2021. godine.

Obično cijena Ethereuma prati cijenu Bitcoina, međutim, masivna nadogradnja softvera zvana „spajanje“ visi nad budućnošću ovog tokena.

Ipka, učesnici na tržištu kažu da kripto tržište oslikava globalnu zabrinutost zbog rata u Ukrajini, rastuće inflacije i promjene monetarne politike od strane američke vlade. U skorije vrijeme, vlade su pokazale zainteresovanost za regulisanje kripto tržišta i ovaj potez bi mogao samo dodatno uplašiti investitore.

Dakle, trenutno, cijena Ethereuma u vrijeme pisanja ovog teksta iznosi 1,979 dolara, što predstavlja pad od 8,59% u odnosu na cijenu od prije 7 dana, prema podacima CoinMarketCap-a. Njegova trenutna tržišna kapitalizacija iznosi 239,07 milijardi dolara.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.