crypto double

Broj novih vlasnika kriptovaluta gotovo se udvostručio

Više od polovine ispitanika u Indiji, Brazilu i Hong Kongu prvi put je kupilo kriptovalutu poput Bitcoina u 2021. godini.

Broj vlasnika kriptovaluta se masovno povećao prošle godine, a gotovo polovina svih vlasnika širom svijeta prvi put je kupila kriptovalute 2021. godine, prema novom izvještaju.

Gemini, berza kriptovaluta koju su osnovali Cameron i Tyler Winklevoss, anketirala je oko 30.000 ispitanika u 20 zemalja između novembra 2021. i februara 2022. kako bi pružila sliku kripto ekosistema koji se brzo širi. Kompanija je objavila nalaze istraživanja kao dio svog izvještaja „Globalno stanje kripto-za 2022.“ koji je podijelio sa Cointelegraphom u ponedjeljak.

Prema Geminijevim nalazima, usvajanje kriptovaluta je naglo poraslo 2021. u zemljama poput Indije, Brazila i Kine jer je više od polovine ispitanika počelo ulagati u kripto 2021. Broj takvih ispitanika iznosio je 54% u Indiji i 51% u Brazilu i 51% u Hong Kongu.

Drugdje u svijetu, ispitanici iz Latinske Amerike (LATAM) i Azijsko-pacifičkog (APAC) takođe su aktivno kupovali kriptovalute 2021. godine, pri čemu je 46% ispitanika u Latinskoj Americi i 45% u Azijsko-pacifičkom okeanu kupilo svoju prvu kriptovalutu 2021. godine. 4% ispitanika u Sjedinjenim Državama i 40% u Evropi počelo je ulagati 2021. godine, navodi se u izvještaju.

Gemini je takođe otkrio da zemlje poput Indonezije i Brazila vode u svijetu po udjelu investitora u kriptovalute među opštom populacijom. Prema izvještaju, 41% ispitanika u Brazilu i Indoneziji izjavilo je da posjeduje kriptovalute, u poređenju sa samo 20% u Sjedinjenim Državama, 18% u Australiji i 17% u Evropi.

Stope posjedovanja kriptovaluta su takođe značajno visoke u zemljama poput Ujedinjenih Arapskih Emirata, Izraela i u Singapuru s 35% ispitanika u UAE, 30% ispitanika u Singapuru i 28% ispitanika u Izraelu koji su izjavili da imaju kriptovalute.

crypto double 1

Izvještaj je takođe naveo neizvjesnost oko regulacije kriptovaluta i nedostatak obrazovanja kao dvije najveće prepreke za masovno usvajanje kriptovaluta. Među ne-vlasnicima, 39% ispitanika u Aziji i Pacifiku, 37% u Latinskoj Americi i 36% u Evropi reklo je da postoji pravna nesigurnost oko kriptovaluta. Trideset posto ispitanika na Bliskom istoku, 24% u azijsko-pacifičkom regionu i 23% u Latinskoj Americi takođe je navelo da ih prijavljivanje poreza na kriptovalute drži podalje od kupovine kriptovaluta.

Kako je ranije objavio Cointelegraph, Gemini je prošle godine predvidio da će se broj američkih kripto investitora skoro udvostručiti u 2021. Prema nekim drugim istraživanjima, broj novih kripto investitora u zemlji bio je daleko veći od onog u 2021. Prema “ Crypto Perception Report 2022” koji je objavila Huobi kripto berza u januaru, oko 70% vlasnika kriptovaluta u SAD počelo je da ulaže u kriptovalute kao što je Bitcoin (BTC) po prvi put 2021. godine.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.