Broj pretraga za pojam “Bitcoin dead” na google-u dostigao najveći broj ikada

Sentiment u kripto zajednici je dostigao najniži nivo od kada postoji, navodeći na svježe špekulacije da je BTC sredstvo koje umire.

Prema trendovima google pretraga, opadajuća cijena Bitcoina oživljava špekulacije koje govore o propasti vodeće kriptovalute.

Google pretrage za pojam „Bitcoin dead“ su naglo porasle 18. juna 2022. godine, te su postigle novi rekord. Google Trends prati interes za pojmove koji se pretražuju tokom određenog perioda, dodjeljujući rezultate od 1 do 100, prema ukupnom unosu od strane korisnika. Podaci su anonimni, kategorisani po temama i grupisani prema lokaciji.

„Bitcoin dead“ je dostigao najviši rezultat (100), za period od 12-18. juna 2022. godine, prema preliminarnim podacima koji su označeni tačkastom linijom. Poslednji put kada je neka pretraga imala ovakav rezultat bila je pretraga za thereabouts u decembru 2017. godine.

Rezultati google pretrage odražavaju vrhunac nervoze tokom naglih prodaja na kripto tržištu. Pad Bitcoina je vjerovatno izazvala promjena politike od strane FED-a, koja je samo dodala pritisak na rizična sredstva. Implozija Terra ekosistema i zaraza povezana sa njom, takođe je faktor koji je doprinjeo padu cijena i dodatnom strahu. Teški uslovi na tržištu su doveli do šprekulacija da se veliki igrači u ovoj industriji, kao što je Celsius i Three Arrows Capital, suočavaju sa nesloventnošću.

Tokom proteklih godina, mediji su napisali preko stotinu smrtovnica za Bitcoin a njihovi stručnjaci su navijali tokom pada tržišta, navodeći ovaj pad kao dokaz da BTC nije održivo sredstvo.

Bitcoin je samo u 2021. godini umro oko 45 puta a u istoj toj godini ovo digitalno sredstvo je dostiglo rekordne cijene, nekoliko puta.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.