hong kong regulacija

Brokeri iz Hong Konga “čekaju u redu” za odobrenje SFC-a uoči novog zakona o trgovanju virtualnom imovinom

Zakonodavno vijeće Hong Konga usvojilo je zakon koji će uskoro otvoriti virtuelna sredstva za maloprodajne investitore, a lokalne finansijske usluge su na čekanju za odobrenje licenciranja.

Provajderi finansijskih usluga u Hong Kongu već poduzimaju prve korake u pružanju usluga malim investitorima, prema lokalnim izvještajima. Brokeri i menadžeri fondova u regionu navodno su tražili savjete o zahtjevima za licenciranje prije novog zakona.

Zakonodavci u Hong Kongu usvojili su amandman na Uredbu o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma (AMLO) u decembru 2022., koja je u skladu s nedavnim stavom regije o proširenju mogućnosti za trgovinu kriptovalutama.

Amandman uvodi novu šemu licenciranja za pružaoce usluga virtuelne imovine, koja će malim investitorima omogućiti da trguju virtuelnom imovinom. Trenutno je virtualna trgovina imovinom ograničena na profesionalne investitore ili trgovce sa dokazom o najmanje 1 milion dolara u bankarskoj imovini.

Victory Securities i Interactive Brokers bili su prva dva brokera u Hong Kongu sa SFC-om koji su trgovali virtuelnom imovinom za svoje profesionalne klijente.

Prema Robertu Luiju, lideru digitalne imovine u Deloitteu Hong Kong, maloprodajni investitori će najvjerovatnije moći trgovati virtualnom imovinom sa velikom tržišnom kapitalizacijom i likvidnošću.

Trenutno brokerima sa sjedištem u Hong Kongu nije potrebna posebna licenca za pružanje usluga klijentima koji trguju fjučers fondova kojima se trguje na berzi u Hong Kongu na bazi Bitcoina i Ethera.

Međutim, oni koji će omogućiti virtualnu trgovinu imovinom trebaće dodatno odobrenje SFC-a.

Novo licenciranje je prvobitno bilo zakazano za 1. mart ove godine, međutim datum je potom pomjeren za 1. jun kako bi se pružaocima usluga virtuelne imovine dalo više vremena da se precizno pripreme.

Ovo dolazi nakon što je SFC nedavno imenovao Juliju Leung za svog novog izvršnog direktora. Leung je svoj mandat započela 1. januara i trebala bi biti na funkciji naredne tri godine. Ona je ranije govorila o pooštravanju lokalnih kripto propisa.

Izvršni direktor Centralne banke Hong Konga takođe je nedavno rekao da razmatra propise o zaštiti investitora.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.