Cardano (ADA) pretekao Solanu, Aave i Terra dostigavši tržišnu kapitulizaciju od 40 biliona dolara

Cardano (ADA) dolazi na sedmo mjesto, kao jedan od najvećih blockchaina svijeta sa 40 biliona dolara u ukupnoj tržišnoj kapitulizaciji. Ovaj porast je pratio i rast tržišta, ali i fundamentalni rast projekta, koji je skoro slavio 300 miliona dolara u ukupnoj zaključanoj vrijednosti.

Zašto je tržišna kapitulizacija ADA skočila

Glavni razlog iza ovako naglog skoka kapitulizacije je povezan sa rastom mreže, od tržišta i sa strane fundamentalne perspektive. Kapitulizacija projekta je povezana sa cijenom ADA tokena, a njegova cijena je danas dostigla 1,24 dolara.

Rast cijene ne bi bio moguć bez uvođenja raznih decentralizovanih rješenja, koje stvara Cardano. Prethodno, Cardano je najavio dva rješenja koja će korisnici moći da vide ove godine: peer-to-peer protokol za pozajmljivanje i interoperabilni sloj 2 (interoperable layer 2).

Zašto Cardano TVL pokazuje porast od 350% u martu

Glavni razlog za ovaj porast je zbog najmanje dva faktora: puštanje u rad nove DeFi platforme kao što je Minswap i generalni oporavak DeFi industrije, koja je malo izgubila na popularnosti u decembru i januaru.

Prema podacima DeFiLlama, totalna vrijednost zaključanih sredstava kroz sve projekte u ovoj industriji, porasla je sa 200 biliona na 223 biliona dolara, pred kraj marta. Što se tiče Cardana, ukupna vrijednost zaključanih sredstava na platformama blockchaina i aplikacijama, porasla je sa 134 miliona na 326 miliona dolara, u proteklih 28 dana.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.