alameda

Caroline Ellison iz Alamede izbjegla je potencijalnu kaznu od 110 godina zatvora putem sporazuma o krivici

Bivša izvršna direktorica Alameda Research mogla bi biti puštena uz kauciju od 250.000 dolara, ali joj nije dozvoljeno da napusti Sjedinjene Države.

Jedna od ključnih svjedokinja u tekućoj istrazi FTX-a mogla bi izbjeći svih sedam tačaka optužbi koje se navode protiv nje sporazumom o priznanju krivice. Bivša izvršna direktorica Alameda Research-a Caroline Ellison bila bi krivično gonjena samo za krivična kršenja poreza prema sporazumu i mogla bi odmah biti puštena uz kauciju od 250.000 dolara.

Sporazum o priznanju krivice između Ellison i Tužilaštva Sjedinjenih Država za južni okrug New Yorka objavljen je 21. decembra. Prema dokumentu, bivša izvršna direktorica Alamede biće pošteđena svih velikih optužbi, zbog kojih je mogla biti osuđena do 110 godina zatvora.

Ellison je optužena po sedam tačaka. Dvije je optužuju da je počinila internet prevaru na klijentima FTX-a i da se angažovala i urotila da to učini. Druge dvije je terete da je počinila internet prevaru nad zajmodavcima Alameda Research-a i urotila se da to učini. Tačka pet ju je teretila za zavjeru radi počinjenja robne prevare, a tačka šest za navodnu zavjeru za počinjenje prevare s vrijednosnim papirima ulagača dionica FTX-a. Tačka sedam optužila ju je za zavjeru radi pranja novca.

Tužilaštvo se složilo da neće procesuirati Ellison ni po jednoj od tih sedam tačaka u zamjenu za njenu saradnju – potpuno otkrivanje svih informacija i dokumenata koje su tražili tužioci.

Sporazum ne pruža zaštitu od bilo kojih drugih optužbi s kojima bi se Ellison mogla suočiti od bilo koje druge vlasti. Takođe isključuje moguće krivično gonjenje za krivične poreske prekršaje, ukoliko budu otkriveni u sudskom postupku.

Federalni tužioci su se složili da se neće protiviti puštanju Ellisonove pod uslovima kaucije koji uključuju jamčevinu od 250.000 dolara, ograničenje napuštanja SAD-a i predaju svih putnih isprava.

U međuvremenu, bivši izvršni direktor FTX-a, Sam Bankman-Fried, sada je u pritvoru FBI-a i na povratku u Sjedinjene Države, gdje će biti prevezen direktno u južni okrug New Yorka kako bi se pojavio pred sudijom.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.