CBDC alternativa FedNow će biti pokrenuta sledećeg ljeta

Instant payment sistem Federalnih Rezervi pod nazivom FedNow mogao bi početi sa radom između maja i jula 2023. godine.

Iz Federalnih rezervi Sjedinjenih Država kažu da će predstaviti brzu uslugu plaćanja, FedNow, tokom sledećeg ljeta.

FedNow kreće sa radom sledeće godine

Iz federalnih rezervi se spremaju da pokrenu FedNow, novu mogućnost plaćanja koja bi mogla zaobići potrebu za digitalnim valutama centralne banke.

Lael Brainard, potpredsjednik federalnih rezervi, objavio je da će usluga FedNow postati dostupna između maja i juna 2023. godine. Brainard je takođe objavio da će ovaj sistem proći fazu testiranja koja će početi u septembru 2022. godine.

Ova novost je objavljena 29. avgusta, na radionici za nova usvajanja u Rosemontu, država Illinois, preko webcast-a.

Tokom pomenute radionice, Brainard je pozvao finansijske institucije i kompanije za softvere u Sjedinjenim Državama, da nadograde svoje sisteme da bi bili spremni za pokretanje nove usluge.

„Prelazak na sistem plaćanja u realnom vremenu zathjeva usmjeren napor ali je ova promjena neizbježna,“ izjavio je Brainard. „Došlo je vrijeme da svi zainteresovani dodijele resurse koji su neophodni da se podrže plaćanja u realnom vremenu.“

Od inicijativa kao što je pilot program, FedNow Explorer, FedNow zajednica i FedNow radionica za rano usvajanje se očekuje da povećaju svoj angažman.

Prema objavi federalnih rezervi, sistem FedNow će ponuditi mogućnost plaćanja u realnom vremenu između domaćinstava, kompanija i finansijskih institucija u Sjedinjenim Državama.

Brainard je napomenuo da će ova usluga biti izgrađena pomoću cloud tehnologije, koja će dozvoliti sistemu za plaćanje da se sklaira bez potrebe za žrtvovanjem otpornosti. Ova mogućnost skaliranja se odnosi na propusnu moć sistema, osiguravajući konstantu uslugu čak i za najudaljenije regije.

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.