CBDC

Šta su digitalne valute Centralnih banaka (CBDC)?

CBDC (Central Bank Digital Currencies) obećavaju da će kombinovati peer-to-peer elektronski transfer novca sa ekonomskim uticajem fiat valuta. Evo zemalja koje rade na njima.

Digitalne valute centralnih banaka ili CBDC su upravo ono što naziv sugeriše: one su digitalne verzije fiat valute jedne države. Ali po čemu se to razlikuje od novca na digitalnom bankovnom računu koji se koristi za obavljanje bezgotovinskih transakcija debitnim karticama?

Zašto vlade uopšte žele da imaju CBDC? A koje su zemlje pokrenule CBDC projekte?

Šta je CBDC?

CBDC su digitalne verzije državne fiat valute. One su slične stabilnim novčićima, koji su vezani u odnosu 1:1 za određenu fiat valutu. Ali stabilnim novčićima poput Tethera (USDT) upravljaju privatni subjekti koji posjeduju gotovinu ili ekvivalente izdate od centralne banke. Oni drže tu imovinu tako da njihovi stabilni novčići mogu odražavati tačnu vrijednost fiat valuta.

Međunarodni monetarni fond (MMF) smatra da su CBDC novi oblik novca koji:

? Je u digitalnom obliku

? Izdaje centralna banka jedne zemlje

? Namjerava da služi kao zakonsko sredstvo plaćanja

Centralne banke faktički štampaju američke dolare ili britanske funte, tako da fizičke novčanice u vašem novčaniku ne zadovoljavaju kriterijum „digitalnog oblika“.

Novac koji digitalno prenosite preko svoje banke zapravo je niz elektronskih depozita podržanih sredstvima komercijalnih banaka – 97% novca koji imaju obični ljudi i preduzeća u Velikoj Britaniji zapravo su depoziti komercijalnih banaka.

Bitcoin, najveća kripto valuta na svijetu, ispunjava dva od gore navedenih kriterijuma: digitalna je i sada služi kao zakonsko sredstvo plaćanja u El Salvadoru. Ali Bitcoin nema nikakve veze sa „CB“ u CBDC-u. Ne izdaje ga Centralna rezervna banka El Salvadora, čak i ako je banka masovno kopala Bitcoin, to se ne bi računalo kao „izdavanje novca“, kako je bivši savjetnik IRS-a rekao u junu 2021.

Kako funkcioniše CBDC?

CBDC kripto

Ponekad države koje razvijaju digitalne valute centralnih banaka reklamiraju blockchain kao osnovnu tehnologiju za CBDC, ali centralna banka na kraju zadržava autoritet nad knjigama. Nasuprot tome, kriptovalute su decentralizovane bez centralnog autoriteta.

Postoji mnogo različitih načina na koje države mogu praktično primjeniti CBDC. Ali ako se radi o ranim projektima, CBDC-ovi obično rade na mobilnim novčanicima sličnim Apple Pay ili Google Vallet principu.

Na Bahamima, koji su u potpunosti pokrenuli CBDC u oktobru 2020. godine, centralna banka emituje pješčane dolare baš kao što emituje i bahamski dolar. Takođe vodi glavnu knjigu svih pješčanih dolara u opticaju.

U partnerstvu sa privatnim provajderima, centralna banka održava KYC infrastrukturu koju građani moraju da poštuju da bi otvorili mobilni novčanik. Pješčani dolari (Sand Dollars) olakšavaju peer-to-peer elektronsko plaćanje bez posrednika poput bankovnog računa, što je glavna ideja CBDC projekata: skenirajte bar kod na telefonu da biste izvršili plaćanje u prodavnici ili poslali novac na drugi mobilni novčanik.

Zašto vlade žele CBDC?

Banka za međunarodne sporove navodi tri razloga za skorašnji porast CBDC-a u svom godišnjem izvještaju (jun 2021): pažnju oko bitkoina i drugih kriptovaluta, raspravu o stabilnim kovanicama i ulazak velike tehnologije u finansije.

Zabrinutost zbog zadiranja velikih tehnoloških kompanija u finansije, poput stabilne kovanice Diem koju podržava Facebook, takođe je izrazila Evropska centralna banka (ECB). U izvještaju iz juna 2021. godine, ECB je izjavila da se vlade koje izbjegavaju uvođenje CBDC-a mogu suočiti sa prijetnjama po svoje finansijske sisteme i monetarnu autonomiju od „stranih tehnoloških divova koji u budućnosti mogu ponuditi vještačke valute“, ali postoji i mnogo drugih razloga.

CBDC-ovi bi takođe mogli pomoći u ubrzavanju isplate novca u vrijeme krize, kako je pokazalo istraživanje Instituta i fakulteta iz marta 2019.

U izvještaju iz jula 2021. MMF je rekao da CBDC-i mogu promovisati finansijsko uključivanje jer građanima ne bi bio potreban bankovni račun za plaćanje pomoću CBDC-a. To je velika stvar u zemljama poput Indonezije, gdje trećina stanovništva nema pristup tradicionalnim finansijama, a ipak je puno vjerovatnije da ima mobilni internet.

Fan Yifei, zamjenik guvernera kineske centralne banke, rekao je u aprilu 2020. godine da će CBDC smanjiti nezakonitu upotrebu novca jer je fizički novac anoniman i takođe se može lakše falsifikovati.

MasterCard, koji ima udjela u elektronskom plaćanju, procjenjuje da troškovi upravljanja fizičkim gotovinom iznose čak 1,5% BDP-a zemlje. Tako da zemlje mogu mnogo uštedjeti ako budu potpuno digitalne.

Koje zemlje rade na CBDC?

digitalne verzije fiat valuta

Od avgusta 2021. godine, 81 država, uključujući monetarne vlasti poput Evropske unije, sprovodi projekat CBDC na ovaj ili onaj način. Oni predstavljaju 90% globalnog BDP -a.

Samo je pet njih do sada pokrenulo CBDC. Sve su to karipske ostrvske nacije: Bahami, Saint Kitts i Nevis, Antigva i Barbuda, Saint Lucia i Grenada.

Većina njih – 32 zemlje – nalazi se u fazi „istraživanja“. Tada centralne banke pokušavaju da shvate o čemu se radi i da li zaista žele da imaju CBDC. Ovo uključuje Sjedinjene Države, koje su zadržale slab profil u svojim istraživanjima digitalnog dolara. Vlade takođe oduzimaju vrijeme da prouče bezbijednosne implikacije CBDC-a.

Postoji 16 zemalja u fazi „razvoja“, gdje stvari postaju ozbiljnije kako zemlje razvijaju dokaze o konceptima i pokreću studije.

U aprilu 2021. godine, Banka Japana je pokrenula prvu fazu studije izvodljivosti za svoj digitalni Jen, koja će trajati godinu dana prije još više studija. U međuvremenu, Južna Koreja ide punom parom, a očekuje se da će njen CBDC preći na pilot fazu od avgusta 2021.

14 zemalja je sada u pilot fazi: razvile su CBDC koji se testira u stvarnom svetu.

Kineski CBDC, digitalni Juan, trenutno je najskoriji pilot projekat. Korišten je u više od 70,75 miliona transakcija, što je iznosilo 34,5 milijardi Juana (5 milijardi dolara) do kraja juna 2021. Zemlja je isporučila milione digitalnih Juana građanima u sklopu napora da testira tehnologiju i stvori svjesnost o tome.

Švedska eKrona, takođe je u pilot fazi od aprila 2021. godine, ali je oko toga bilo mnogo manje pompe. Kambodža pilotira svoj CBDC od jula 2020. godine i mogu se pridružiti svi koji imaju kambodžanski telefonski broj, rekao je „Decrypt“ izvor koji je stvorio blockchain platformu za CBDC projekat.

Još jedan pilot CBDC je ukrajinska eHryvnia, sa CBDC testiranjem u stvarnom svijetu, koji zvanično počinju od avgusta 2021. U januaru 2021. centralna banka zemlje potpisala je ugovor sa Stellar Development Foundation, organizacijom koja stoji iza kriptovalute Stellar (KSLM), ali nije najavili da li će njegov CBDC biti na Stellar blockchainu.

Budućnost CBDC -a

Više zemalja će na srednji rok lansirati potpuno razvijene CBDC, a Kina će biti glavna.

Kina će predstaviti digitalni Juan tokom Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022. u februaru. Međutim, neki američki senatori zatražili su zabranu da američki sportisti “primaju ili koriste digitalni Juan” tokom pomenutih igara, plašeći se da bi se mogao koristiti za nadzor onih koji posećuju Kinu.

Ta zabrinutost zbog privatnosti će samo postati sve glasnija. Neki zagovornici CBDC-a su reklamirali digitalne valute kao riješenje za privatnost. U junu 2020. član izvršnog odbora ECB-a Fabio Panetta tvrdio je da bi digitalni Euro bio privatniji od stabilnih kovanica koje izdaje se izdaju privatno jer “nemamo komercijalni interes za čuvanje, upravljanje ili monetizaciju podataka korisnika”.

Međutim, drugi su izrazili zabrinutost zbog uticaja CBDC-a na privatnost, jer predstavljaju priliku državama da pažljivo prate monetarne tokove na makro nivou i, što je još problematičnije, na individualnom nivou. Mu Changchun, direktor Instituta za istraživanje digitalne valute Narodne banke Kine, već je izjavio da će digitalni Juan imati “ograničenu anonimnost”, pri čemu će mala plaćanja biti povezana sa telefonskim brojevima korisnika, a veća plaćanja zahtijevaju opsežnije podatke KYC-a.

U SAD su konzervativni zakonodavci tvrdili da bi se kineski digitalni Juan mogao koristiti za „proširenje domaćih inicijativa za nadzor“ ili čak za „jačanje partijske discipline“. Kongresmen Tom Emmer, napomenuo je da bi CBDC bio koristan samo ako bi bio „otvoren, bez dozvola i privatan“. 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i spekulativno, pa ovaj članak nije preporuka vlasnika stranice ili pisca da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke uvijek treba konsultovati kvalifikovanog stručnjaka. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovde sadržanih informacija.