Celsius i Voyager implozija isforsirala veće preispitivanje u Teksasu i Alabami

Vlasti u Teksasu i Alabami proširuju istragu oko kolapsa kripto platformi za pozajmljivanje, Voyager Digital i Celsius Network.

Prema Blumbergovom izvještaju, ispitivanje od strane državnih regulatora je usmjereno ka shvatanju da li su ove kripto kompanije sakrivale informacije o njihovim zajmovima i kako im je utrvđen kreditni status.

Joe Rotunda, direktor Teksas Securities Board-a, izjavio je da kripto kompanije za pozajmljivanje možda nisu otkrile rizike povezane sa pozajmicama.

„Ono što sada uviđamo jeste da dosta kripto kompanija za pozajmljivanje nije u potpunosti otkrilo ono što su iza zavjese radili sa novcem investitora, nisu otrkili rizike povezane sa ovim pozajmicama ili čak druge vrste transakcija u koje su bile uključene.“

Sudija imao ubrzani kurs o kriptu

Sudija Michael Wiles, predsjedavajući na saslušavanju o bankrotu kompanije Voyager, prošao je brzi kurs o digitalnim sredstvima tokom prvog ikada saslušanja o bankrotu kompanije za digitalna sredstva.

Advokati koji su zastupali Voyager podučili su sudiju o kripto konceptima kao što je zalaganje i stabilni novčići.

Josh Sussberg, Christopher Marcus i Christine Okike iz kompanije Kirkland & Ellis su zastupali Voyager.

Advokati su zajedno sa sudijom Wiles priznali da postoje mnoga pitanja u vezi sa podnošenjem zahtjeva za bankrot, posebno zbog toga što je ovo prvi slučaj koji je povezan sa digitalnim sredstvima.

Advokati kompanije Voyager su takođe priznali da su digitalna sredstva za njih nova teritorija i da će biti nekih pravnih problema usput.

Sudija je ipak pitao kako je Voyager povezan sa vlasnicima računa, da li je čuvar korisničkih sredstava ili su korisnici samo depozitori kao što je to slučaj u bankama. Njegovo pitanje je povezano sa korisničkim sredstvima od oko 350 miliona dolara u Metropolitan komercijalnoj banci.

Odgovarajući sudiji, Sussberg izjavljuje da novac i dalje pripada korisicima i da će im biti vraćen. Dodao je da će novac biti vraćen korisnicima čim kompanija sprovede proceduru procesa protiv prevare.

U međuvremenu, advokati kompanije Voyager tvrde da se ovaj plan može promijeniti ukoliko neki kupac preuzme ovu kompaniju.

Advokati Voyagera su takođe priznali da se kompanija suočava sa prijetnjama od strane korisnika i vladinih agencija, koji ih smatraju odgovornim za nastale probleme.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.