Celsius platforma za pozajmljivanje je suspendovala povlačenja i transfere

Platforma za pozajmljivanje kripto sredstava Celsius, juče je objavila oko 10:10 PM ET, da će pauzirati povlačenja sredstava, zamjene i trasnfere između naloga na ovoj platformi zbog „ekstremnih uslova na tržištu.“

“Preduzimamo ovaj korak danas da bismo Celsius postavili u položaj da poštuje, tokom vremena, obavezu prema povlačenju sredstava,“ izjavila je kompanija u blog postu.

Celsius je izjavio da su odluku o pauziranju povlačenja sredstava donijeli da bi „stabilizovali likvidnost i operacije.“

Kompanija se poziva na Uslove korištenja, u kojima se navodi da depozitori dozvoljavaju Celsiusu puno pravo da „koriste ili investiraju digitalna sredstva u Celsius,“ na taj način potvrđujući da depozitori „neće imati pravo nad vlasništvom“ i da ukoliko Celsius ne može ispoštovati svoje obaveze, depozitovana sredstva „mogu postati napovratna.“

On-chain podaci sa novčanika povezanih sa ovom kompanijom pokazuju da su bili zauzeti prebacivanjem stotina miliona dolara u sredstvima sa Aave marketa a prebacivali su ih na FTX uključujući hiljade BTC-a i desetine hiljada ETH-a.

Celsius ima zaradu od rehipotekacije depozitovanih sredstava korisnika. Kada potražnja za povratom sredstava (na primjer tokom velikog pada tržišta) prelazi rezerve likvidnosti, kompanija može biti natjerana da upotrijebi svoju poziciju. Celsius inače obećava da će obraditi zahtjeve za povlačenjem sredstava u roku od tri dana a pauziranje povlačenja je znak velikog opterećenja.

„Ispred nas je mnogo posla a istovremeno razmatramo razne opcije i ovaj proces oduzima vrijeme, te može doći do zastoja,“ kompanija je navela na svom blogu.

Obavještenje dolazi nakon pada cijena kriptovaluta preko vikenda i na društvenim mrežama se tvrdi da kompanija suočava sa krizom likvidnosti. Ostaje da se vidi da li će slični programi za pozajmljivanje doživjeti sličan scenario.

Konkurentska platforma za pozajmljivanje Nexo, ponudila je da otkupi neka digitalna sredstva od kompanije koja se suočava sa krizom, „nakon čega se ispostavilo da je Celsius nesolventan,“ prema tviter postu koji navodi da je Nexo „održiv posao u narednih 4+ godina, zbog čvrstih osnova i dobrog upravljanja rizikom.“

U svakom slučaju, još uvijek nema potvrde da je Celsius nesolventan, a prozivka od strane Nexo se može posmatrati kao pokušaj da se pojača samopouzdanje kod vlastitih klijenata.

Celsiusov token CEL je izgubio vrijednost zbog straha od nesloventnosti ove platforme. Token je izgubio preko 60% svoje vrijednosti. U poređenju sa najvišom cijenom ikada, od prošle godine, sada je u padu od 98%.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.