Centralna banka Rusije – Bitcoin kripto plaćanja za međunarodna poravnavanja su moguća

Elvira Nabiullina, direktor Centralne banke Ruske Federacije, prisustvovala je ekonomskom forumu u St. Petersburgu gdje je komentarisala korištenje Bitcoina od strane Rusije, kao i ostalih kriptovaluta, za međunarodnu trgovinu, prenio je državni list Kommersant.

“Naš stav je da kriptovalute ne bi trebale biti korištene kao sredstva za kalkulaciju unutar države, već za međunarodna poravnavanja, ukoliko ne narušavaju ruski finansijski sistem, ako je to moguće,” Nabiullina je izjavila pred reporterima.

Ranije tokom ekonomskog foruma, prije izjave Nabiulline, prvi zamjenik predsjednika centralne banke, Ksenia Yudaeva, takođe je izjavila da se Rusija ne protivi plaćanjima kao što je Bitcoin “u međunarodnim transakcijama i međunarodnoj finansijskoj infrastrukturi.”

Centralna banka Rusije je predlagala zabranu rudarenja i trgovanja kriptovaluta u januaru 2022. godine. Nakon predlaganja ovakve zabrane, predsjednik Rusije Vladimir Putin, otvoreno se suprotstavio njihovom mišljenju navodeći da država ima “konkurentsku prednost” u sektoru rudarenja i zatražio od njih da ponovo razmisle o svom stavu.

Kao odgovor na predsjednikov zahtjev, predstavljen je zakon od strane valde Rusije, koji reguliše Bitcoin i širi ekosistem kriptovaluta. Tokom istog mjeseca, ministarstvo finansija objavilo je izmjenjenu verziju ovog zakona, sa prijedlogom ispravnijeg regulisanja kripto ekosistema.

Poslijedično, kako su vlada Rusije i finansijske vlasti imali različito mišljenje o ovome i jedin i drugi su imali individualce na izvršnim pozicijama vezanim za ovu stvar. Zapravo, Denis Manturov, ministar industrije i trgovine ruske federacije je izjavio:

“Pitanje je kada će se dogoditi, kako će se dogoditi i kako će biti regulisane (kriptovalute). Sada su i centralna banka i vlada aktivno uključeni u ovo.”

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.