Chainlink predstavio novu platformu za programere pod nazivom Functions

Decentralizovana oracle mreža Chainlink, pokrenula je novu platformu za programere koja se zove Functions, sa ciljem spajanja decentralizovanih aplikacija (dApps) sa tradicionalnim internet aplikacijama na jednostavan način.

Ova platforma je sada dostupna u beta verziji na Ethereum Sepolia i Polygon Mumbai testnim mrežama.

Chainlink mreža je dizajnirana da pametnim ugovorima i aplikacijama omogući korištenje off-chain podataka na siguran i decentralizovan način. Chainlink oracle mreža se najviše koristi u kripto industriji i ima preko 650 hiljada aktivnih korisnika, prema podacima kompanije Dune Analytics.

Nova platforma za programere, Functions, će omogućiti blockchain programerima da povežu svoje decentralizovane aplikacije ili pametne ugovore sa bilo kojim interfejsom za programiranje iz tradicionalnog tehnološkog prostora, bez potrebe za korištenjem dodatne cloud infrastrukture. U ovu platformu je već integrisano nekoliko cloud ponuđača, uključujući Amazon Web Services, Meta ali i druge.

Prema Chainlnikovom izvršnom direktoru za proizvode kompanije, Kemal El Moujahid, pokretanje Chainlnk Functions će ukloniti značajne prepreke za Web3 usvajanje.

„Pokretanjem Chainlink Functions, uklanjamo velike prepreke kada je u pitanju Web3 usvajanje i činimo ga jedostavnijim za programere, kada je u pitanju kombinovanje pametnih ugovora sa interfejsima za programiranje i Web2 izvorima podataka, koji su potrebni da se isprogramiraju zapanjujuće aplikacije,“ izjavio je Moujahid.

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija