Cijena ApeCoina naglo pala nakon izlaska na berze

Velike kripto berze su danas počele objavljivati ApeCoin (APE), token koji je povezan sa Bored Ape Yacht Club (BAYC).

Coinbase, FTX, Gemini i Kraken su dodali APE na svoje platforme.

David Ma, FTX-ov šef za objavljivanje tokena, smatra da je ovaj token “kripto sredstvo visoke vrijednosti” koje je privuklo “veliku pažnju FTX zajednice, koja je željela da postane dio Yuga Labs ekosistema.”

“Nastavićemo da podržavamo inovativne projekte, koji doprinose kripto ekosistemu i čine korak naprijed u usvajanju blockchain tehnologije,” izjavio je Ma za Blockworks.

ApeCoin je token baziran na Ethereumu, koji je lansirala i sa njim upravlja decentralizovana autonomna organizacija – ApeCoin DAO. Posjedovanje tokena je jedini uslov za DAO članstvo.

“Token će omogućiti pristup eksluzivnim proizvodima, igricama i događajima unutar samog ekosistema,” izavio je Binance.

APE će služiti kao decentralizovani sloj protokola, za nove proizvode i usluge koje će “voditi ovaj projekat u metaverse,” prema izjavi sa ApeCon veb stranice. Vlasnici tokena mogu glasati po pitanjima korištenja fonda ove decentralizovane organizacije.

Tokom airdrop-a ovog tokena, prijavljeni su pokušaji prevaranata koji postavljaju phishing veb stranice i hakuju verifikovane Twitter naloge, da bi namamili investitore i iscrpili njihove digitalne novčanike.

Airdop ApeCoin tokena su dobili BAYC NFT vlasnici i imao je težak početak na berzama. Token je opao sa 39,4 dolara na 6,31 dolar, prema podacima berze Coinbase. U vrijeme pisanja ovog teksa, ovaj token se trguje po cijeni od 13,35 dolara.

Od četvrtka, vlasnici Ape NFT-ova su imali pravo na 10,000 APE tokena, odnosno 15% ukupne ponude tokena. 16% je dodijeljeno Yuga Labsu i 8% osnivačima BAYC.

“Bored Apes je moderni prikaz šablona “prvo NFT, a zatim i token,” izjavio je za Blockworks, Yury Lifshits, izvršni direktor DAO infrastrukture u kompaniji Superdao. “Sve više i više DAO organizacija i raznih vrsta projekata, će prvo raditi NFT dropove, zatim rasprodaju NFT-ova, a tek onda lansiranje tokena.”

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.