china gpu

Cijene GPU-a u Kini padaju na nove najniže vrijednosti nakon spajanja Ethereuma

Cijena Nvidia GeForce RTX 3080 pala je sa 1118 dolara, ili 8.000 juana, na 5.000 juana u roku od tri mjeseca, prema kineskim trgovcima.

Kako prelazak Ethereum mreže na mehanizam konsenzusa za dokaz o udjelu (PoS) potiče usvajanje od strane institucionalnih investitora, cijene grafičkih procesorskih jedinica (GPU-a), koje se često koriste za rudarenje kriptovaluta poput Ethera (ETH), pale su u Kini.

Nakon istorijskog spajanja Ethereum-a 15. septembra, ranije veoma traženi Nvidia GeForce GPU-ovi postali su značajno jeftiniji, navodi se u izvještaju South China Morning Posta. Peng, kineski trgovac, dao je RTX 3080 kao primjer jer je cijena GPU-a pala sa 1118 dolara, ili 8.000 juana, na 5.000 juana u roku od tri mjeseca.

Prema Pengu, kada je rudarenje Bitcoin (BTC) bilo na vrhuncu u Kini, rudarske kompanije su kupovale GPU. Ali u ovom trenutku, trgovac je rekao da niko ne kupuje nove računare, a kamoli nove GPU-ove.

Drugi trgovac po imenu Liu takođe je istakao da su niske cene RTX 3080 kartica proizvođača poput MSI-ja takođe pale za oko 2.000 juana u poređenju sa cijenama od prije dva mjeseca. Prema Liu, ovo može biti pod velikim uticajem hypea oko spajanja Ethereum-a.

Nisu samo trgovci u prodavnicama pogođeni manjom potražnjom. Platforme za online kupovinu Taobao i JD također su pokazale pad cijena GPU-a. RTX 3080 kartice na ovim web stranicama polako su pojeftinile za nekoliko stotina juana u odnosu na cijene prije tri mjeseca.

Nakon spajanja Ethereum-a, blockchain je prešao sa svog energetski intenzivnog proof-of-work (PoW) mehanizma na PoS sloj nazvan Beacon Chain. Ovim su rudari koji su obrađivali transakcije i proizvodili blokove zamijenjeni učesnicima ekosistema koji bi uložili ETH kako bi postali novi validatori mreže.

U međuvremenu, PoW fork pod nazivom ETHPoW, počeo je uživo kada je počelo spajanje. Međutim, uprkos pokušajima da zadrži PoW konsenzus, imao je tehničkih problema kada je lansiran, što je snizilo cijenu svog ETHW tokena za 65%.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.