CoinSwitch Kuber

CoinSwitch Kuber je drugi indijski kripto jednorog

Uprkos regulatornoj nesigurnosti, CoinSwitch Kuber podiže Seriju C od 260 miliona dolara, startup u Bengaluru koji je vrijedan 1,9 milijardi dolara. Uprkos regulatornoj nesigurnosti u pogledu zakonitosti kriptovaluta, Indija sada ima dva kripto jednoroga.

CoinSwitch Kuber je u srijedu najavio prikupljanje više od 260 miliona dolara u krugu finansiranja Serije C iz grupe investitora, procjenjujući vrijednost kompanije na 1,9 milijardi dolara.
Ovo čini ovaj startup sa sjedištem u Bengaluru vrijednijim od rivala CoinDCX-a, i koji je postao prvi indijski jednorog nakon što je u avgustu prikupio 90 miliona dolara.

Ulaganja se upumpavaju

Prema podacima iz Tracxn, indijski početnici u kripto prostoru dobili su 73% više sredstava u prvih šest mjeseci 2021. godine u odnosu na cijelu 2020. godinu. Ove investicije dolaze od nekih od vodećih imena u oblasti privatnog i rizičnog kapitala. Na primjer, poslednje finansiranje CoinSwitch Kuber-a potiče od Andreessen Horowitz (a16z), Coinbase Ventures, Paradigm, Ribbit Capital, Sequoia Capital India i Tiger Global.

Ulaganje dolazi čak i kada vlada tek treba da iznese svoj stav o tome da li su kriptovalute legalne. Rezervna banka Indije izrazila je rezervu prema kriptovalutama. Čak je i kineska centralna banka najavila potpunu zabranu svih transakcija kriptovaluta i rudarstva u toj zemlji.

Ashish Singhal, suosnivač i izvršni direktor, CoinSwitch Kubera, je rekao: „Postoji zabrinutost oko propisa u kratakom roku, ali uvjereni smo da će dugoročno biti pozitivnih pomaka u segmentu kriptovaluta i blokova.
„Ovo je razlog zašto se ulagači na šatorima takođe klade na Indiju.“

Indija je optimistična

Prema izvještaju američke platforme za blockchain podatke Chainalysis, indijsko tržište kriptovaluta ove godine poraslo je 641% u prošloj godini. Veliki transferi kriptovaluta u vrijednosti od 10 miliona dolara predstavljaju 42% transakcija sa adresa koje imaju sjedište u Indiji, navodi se u izveštaju i dodaje da brojevi ukazuju na to da su indijski investitori koji ulažu u kriptovalute dio većih i sofisticiranijih organizacija.
Ajeet Khurana, osnivač konzorcijuma za kripto finansiranje Genezis Network, rekao je da ulagači ne dijele mišljenje i percepciju da bi nešto moglo poći po zlu.

„Investitori vjeruju da je kriptovaluta prevelika da bi propala. Nadalje, indijske kompanije su sada dovoljno velike i imaju globalno prisustvo da izdrže bilo kakve štetne akcije u Indiji “, rekao je on. Rameesh Kailasam, izvršni direktor, Indiatech.org, objasnio je da se kripto industrija nalazi u scenariju u kojem se proizvod ili roba slobodno kreće na tržištu i ljudi trguju njima bez klasifikacije pod bilo kojim regulatornim tijelom.

„Ovo je kao neka slobodna životinja koja se kreće bez navedenih propisa. Dok IRB žuri da radi na propisima, vlada drži vrata djelimično otvorena. Ovo je ohrabrilo korisnike i investitore koji trguju na ovim platformama da slobodno investiraju. Željeli bismo da vjerujemo da će, ako sektor postane dovoljno veliki i značajan, biti teško potpuno ga zatvoriti “, rekao je on.

CoinSwitch Kuber-ov osnivač ​​Singhal se nada da će mu nove investicije pomoći da se razvije i naraste.
„Prosječna starost naših korisnika je oko 25 godina. 1-2 miliona korisnika na CoinSwitch Kuberu svakog mjeseca, od čega je 60% novih korisnika. Postoji velika potražnja i interesovanje i mi vjerujemo da Indija sa trenutnog drugog mjesta može postati broj 1 u usvajanju kriptovaluta “, rekao je on.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.