Da li će Austrija uskoro dobiti 12 BTC automata

Media Markt, lanac prodavnica elektronike, odlučio je da ubaci Bitcoin automate u Austriji. Njemački multinacionalni lanac prodavnica bi instalirao ove automate širom zemlje, tako da korisnici mogu povući Bitcon sa Kurant automata.

Media Markt je široko zastupljen u Evropi. Evropska unija je prilično naklonjena prema kriptu, te je zbog toga veliki broj kompanija počeo ulaziti u ovaj prostor.

Media Markt je bio u partnerstvu sa kompanijom Coinfinity. Ova kompanija je izjavila da je počela testirati Kurant automate i počeli su sa pilot instaliranjem istih.

Sa povećanim interesovanjem od strane klijenata, kripto automati će biti odlični za razmjenu FIAT valuta za kriptovalute, bez poteškoća. Testiranje je počelo u Beču, u jednoj od njihovih prodavnica, nakon čega je Media Markt odlučio da postavi automate na 12 lokacija.

Privlačenje novih klijenata putem postavljanja kripto automata

Da biste kupili Bitcoin, trebali biste koristiti Kurant automat, koji su proizvod Coinfinity kompanije i imaju oko 200 Bitcoin automata. Ovi automati su rasprostranjeni širom Evrope, te uključuju lokacije u Austriji, Njemačkoj, Grčkoj i Španiji.

„Instaliranje ovih automata bi moglo privući nove korisnike u ekosistem kriptovaluta, izjavio je Stefan Grill, izvršni direktor Kurant kompanije.“

Austrija je preteča u usvajanju Bitcoina unutar Evropske unije. Austrija trenutno ima 139 Bitcoin automata u funkciji, koji se zovu Bitcoin Teller Machines (BTM).

„Bitcoin automati su instalirani u MediaMarkt radnje širom zemlje. Sada su dostupni u 12 prodavnica u Beču i dozvoljavaju jednostavnu i bezbjednu kupovinu kriptovaluta, izjavio je Thomas Sperneder, direktor za marketing u kompaniji Kurant, za evropsko tržište.“

Kripto transakcije su mnogo jefitnije, u poređenju sa tradicioinalnim institucijama ili FIAT valutama. BTM automati će omogućvati korisnicima da isplate kripto, kao i da depozituju FIAT valute. Satošiji, koji predstavljaju najmanju jedinicu Bitcoina, mogu biti isplaćeni skeniranjem adrese novčanika.

Usvajanje kriptovaluta od strane drugih velikih trgovinskih lanaca

Mnogi trgovinski lanci, širom svijeta, su usvojili i prigrlili kriptovalute laganim upuštanjem u svemir digitalnih sredstava. Države kao što su Hrvatska i Meksiko, su skoro ušle u BTM prostor, koji je još uvijek u fazi nastajanja.

Konzum, vodeći hrvatski lanac supermarketa i kompanija za proizvodnju hrane, prihvatio je razne kriptovalute kao sredstvo plaćanja.

Digitalna sredstva uključuju istaknute kriptovalute kao što su Bitcoin, Ethereum, Ripple i SUDT. Kompanija je sarađivala sa lokalnom fintech kompanijom Electrocoin, koja je prvi prethodnik kripto plaćanja u Hrvatskoj.

Electrocoin garantuje kupcu fiksu taksu za razmjenu na samom početku transakcije, te osigurava uspješno procesuiranje transakcije.

Lanac supermarketa u Meksiku, Elektra, ostvario je partnerstvo sa kompanijom BitBay, koja pomaže kupcima da plate račune putem kriptovaluta, umjesto FIAT valutama. Međutim, Elektra ne odgovara za eventualne gubitke i prevare nastale procesom obrade plaćanja u kriptovalutama.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.