Da li je Solana stvarno decentralizovana?

Solana je skoro objavila izvještaj koji se odnosi na procjenu zdravlja Solana mreže. Prvi dio izvještaja pokazuje podatke procjene zdravlja njene mreže validatora. Ovo uključuje ukupan broj naloga validatora, Nakamoto konsenzus i distribuciju.

Solana čvorovi

Prema izvještaju Solana fondacije od srijede, Solana se trenutno sastoji od preko 3400 validatora, baziranih na 6 kontinenata. Validatori su odgovorni za nezavisno potvrđivanje transakcija, praćenje i čuvanje stanja na Solana ledgeru.

„Veliki, različiti setovi validatora su potrebni da mreža održi otpornost, distribuciju i pouzdanu neutralnost, da bi ostatak svijeta mogao da je koristi.“ 

Validatori su podijeljeni u dvije grupe: konsenzus čvorovi i RPC čvorovi.

Konsenzus čvorovi stvaraju i predlažu nove blokove za mrežu i potvrđuju blokove predložene od drugih čvorova u mreži. Generalno, veći broj konsenzus čvorova smanjuje šansu za manipulaciju transakcijom korisnika.

Remote Procedure Call (RPC) čvorovi obavljaju iste dužnosti kao i konsenzus čvorovi, ali omogućavaju i „application gateway“ za infrastrukturu Solane. Često omogućavaju jednostavan način za korisnike da komuniciraju sa Solana mrežom na način specifičan za određenu aplikaciju.

Preko 1900 Solana validatora su konsenzus čvorovi. Dalje, prosjek od 95 konsenzus čvorova i 99 RPC čvorova mjesečno se pridružuje Solana mreži od juna 2021. godine.

Nakamoto koeficijent i distribucija

Solana Nakamoto koeficijent iznosti 31. Ovaj broj predstavlja broj validatora koji je potreban da bi se kompromitovao mrežni konsenzus, koji se inače definiše kao 33,4% glasačke moći.

Relativno nizak Nakamoto koeficijent, u poređanju sa brojem validatora, je zbog Solaninog proof-of-stake mehnizma. Proof-of-stake ima veći uticaj u odnosu na mrežni konsenzus i u rukama je onih koji imaju i zalažu više SOL tokena.

Prema podacima stranice Coincarp, uprkos tome što postoji 9 miliona vlasnika tokena, prvih 100 vlasnika kontroliše 30,81% ukupnog broja SOL tokena. Podaci takođe pokazuju da ni jedan od glavnih centara podataka, koji pokreću Solana čvorove, nije ni blizu 33% od ukupnog aktivnog uloga.

Geografski gledano, preko 50% ulozenih SOL tokena je koncentrisano u tri države – Njemčka, Sjedinjene Države i Irska.

Iz Solana fondacije navode da su ovi podaci zdraviji nego podaci koncentracije ETH rudara od kojih je 45% u Sjedinjenim Državama. U svakom slučaju, Ethereum je na putu da pređe na proof-of-stake u septembru, tako da će ovaj podatak postati nevažan.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.