colorado

Država Kolorado će prihvatiti kripto za plaćanje poreza, do ljeta 2022.

Jared Polis, guverner Kolorada, nedavno je objavio plan za prihvatanje kriptovalute za plaćanje poreza, u ovoj državi. Uzimajući sličan pristup kao i gradonačelnik Majamija, Francis Suarez, Kolorado bi čak mogao i lansirati svoj vlastiti token.

Kripto porez u Koloradu

Guverner ove države je otkrio neke od njegovih planova za usvajanje kritpovaluta, u razgovoru sa CNBC, koji se dogodio u utorak. Sa novim dijelom regulative koja se zove „Zakon o digitalnim tokenima“, ova država će izuzeti kripto transakcije od zakona o hartijama od vrijednosti. Rekavši ovo, Federalni Zakon o hartijama od vrijednosti će se i dalje primjenjivati, što znači da je Kolorado još uvijek pod budnim okom kripto-vrebača, SEC-a.

U pogledu poreza, guverner je pojasnio da ova država ne može biti direktno izložena, velikoj volatilnosti kripto tržišta „naši troškovi su u dolarima – „još uvijek“, dodao bih“. „Nikada ne znate šta budućnosti donosi.“

Stoga, kao dio kripto-poreskog platnog sistema, kada ih država primi, kriptovalute bi bile konvertovane u dolare, putem posrednika. Rekavši ovo, on planira da prihvati kriptovalute za „sve što je povezano sa državnim porezom.“
U 2019. godini, kanadski grad Innsifil, ušao je u jednogodišnji pilot program sa Coinberry berzom, da obezbijedi sličnu uslugu. Dok bi se Bitcoin mogao koristiti za plaćanje poreza od strane građana, taj isti Bitcoin bi se mijenjao u dolare i onda bi opština čuvala dolare.

Nije detaljno precizirano koje kriptovalute će Kolorado prihvatiti, ali je guverner ove države spomenuo i Bitcoin i Ethereum, kao sredstva koja mogu biti „plaćena i konvertovana u realnom vremenu.“

Kolorado je potpuno nov u kripto svijetu

Polis je takođe spomenuo „Zakon o digitalnom tokenu“, predstavljen od strane državnog senatora Chris Hansen, koji bi omogućio Koloradu da stvara digitalne valute, za upotrebu u državnim rezervama, sa vrijednošću koja im se dodijeli.

„Mislim da postoji svijetla budućnost, vezano za javni sektor, u smislu koristi od distributivnog ledgera i kripto ekonomije,“ rekao je Polis CNBC. „Nije prihvaćena. Protivi se samom konceptu kriptovalute, da ima bilo kakav tip, ili je podržana od bilo kog državnog finansijskog instrumenta.“

Kolorado godinama pokazuje veliki interes za kripto i blockchain tehnologiju. U oktobru, grad Denver je lansirao pilot program zu Quiznos, da prihvati Bitcoin plaćanja u svim radnjama. U 2019. godini, isti grad je lansirao pametni telefon, sa aplikacijom za glasanje baziranom na blockchain-u, za vojsku koja je u prekookeanskim misijama, a želi da glasa na opštinskim izborima. Prikupili su oko 8 hiljada glasova.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.