kriptovalute bih

Dvije stvari koje postaju očigledne u vezi sa kriptovalutom

Prostor kriptovaluta i dalje karakterišu razgovori oko usvajanja i ulaganja velikih institucionalnih ulagača. Značajni događaji, poput direktnog uvrštavanja Coinbase -a (COIN) u aprilu, mogu ukazivati ​​na to da digitalne valute počinju prodirati u mainstream. Međutim, prema predsjedniku Fidelity Digital Assets -a Tomu Jessopu, pojavljuju se dvije teme koje postaju izvjesne u vezi sa kriptovalutama.

“Ono što je očigledno jesu dvije stvari – ovo se posmatra kao jedinstvena, lična klasa sredstava sa svojim osnovnim pokretačima, koji se razlikuju od drugih finansijskih sredstava”, rekao je Jessop za Yahoo Finance Live. Vidimo kako klijenti istražuju i kopaju po tim pitanjima i da zaista razumiju ne samo tehnologiju, već i primjenu tih sredstava u svojim portfolijima. I što je možda najvažnije, ono što vidimo je kontinuirani interes za kupovinu na duži vremenski period. ”

Nedavno istraživanje Fidelity Digital Assets pokazalo je da oko 70% ispitanika namjerava dodijeljivati digitalnu imovinu u sljedećih pet godina.

“A ovo je presjek institucija, od porodičnih biznisa i hedž fondova, pa sve do mnogo tradicionalnijih institucija”, dodao je Jessop. “Dakle, nastavljamo posmatrati spor i postojan interes u napretku ka uvođenju ove klase sredstava u mainstream.

Jessop se pridružio Yahoo Finance Liveu kako bi razgovarao o stanju na kripto tržištu usred pandemije, kao i o ubrzanom zapošljavanju Fidelityja u svjetlu povećane potražnje za kriptovalutama. Fidelity Digital Assets, samostalna kompanija koja je prvobitno djelovala kao odjel u okviru Fidelity Investments, pruža institucionalnim investitorima usluge čuvanja i obavljanja trgovine za novonastalu klasu imovine kriptovaluta.

S obzirom na ono što može izazvati oklijevanje ulagača da ulože u kriptovalute, Jessop je rekao da je nestabilnost i da je ona i dalje jedan od najistaknutijih faktora. Drugi je da mnogi još uvijek uče o temeljnom okviru kriptovaluta koji im daje vrijednost. Konačno, regulacija kriptovaluta takođe ostaje na umu mnogim potencijalnim ulagačima.

“Propisi i regulatorna jasnoća i dalje su problem za mnoge investitore koji žele biti sigurni da postoje čvrsti temelji po pitanju regulisanja ili barem smjer u kom će se razvijati prije nego što ulože velika sredstva u to”, rekao je Jessop.

Regulacija kriptovaluta

U utorak, 3. avgusta, predsjednik SEC -a Gary Gensler predložio je da bi put prema mainstream usvajanju kriptovaluta bilo pooštravanje propisa. Bivši partner Goldman Sachsa izjavio je da je SEC pomno proučavao digitalnu imovinu i njihove aplikacije, uključujući početne ponude kovanica (ICO), mjesta trgovanja, platforme za pozajmljivanje, DeFi, stabilne kovanice, kontrolu i fondove kojima se trguje na berzi.

Jessop vjeruje da je potreban određeni nivo „regulatorne jasnoće“, te da je zaštita ulagača pitanje koje ograničava uzdizanje kriptovalute kao klase imovine na nivo povjerenja iza dionica i obveznica.

“Mislimo da je pažnja pozitivna, iako se s vremena na vrijeme mogu javiti neke zabrinjavajuće stvari u vezi toga”, rekao je Jessop. “Ali mi i drugi smo jako angažovani s regulatorima i nastavljamo ih edukovati o načinima da ovu klasu imovine uvrste u mainstream i u regulatorni okvir koji obuhvata mnoge principe koji se primjenjuju na druge klase imovine.”

Što se tiče toga kako bi “pravedan” regulatorni okvir za kriptovalute mogao izgledati u praksi, rekao je da je transparentnost u pogledu izvještavanja i implementacije standarda koji se primjenjuju na postojeće klase imovine najvažnija.

“Mislim da bi ta regulativa uvela iste standarde za zaštitu ulagača kao i transparentnosti. Stvari koje su učinile američko i globalno tržište kapitala likvidnim i dostupnim svim ulagačima bi se primijenile na digitalnu imovinu, ali opet regulativa će morati uzeti u obzir neke jedinstvene atribute ove  tehnologije.” – rekao je Jessop.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.