ebay

EBAY objavljuje planove rasta i predstavlja digitalni novčanik

Na virtuelnom sastanku s analitičarima u četvrtak, eBay je iznio put za ubrzanje rasta u narednih nekoliko godina.

Na svom prvom sastanku s analitičarima otkako je preuzeo uzde na eBayu u aprilu 2020., izvršni direktor Jamie Iannone je pregledao napredak kompanije u pojednostavljivanju poslovanja i fokusiranju na vertikalna tržišta za “ne-nove” proizvode kao što su satovi, patike i sportske kartice.

Dionice EBaya su pale za 1,5%, na 52,28 dolara, blizu zatvaranja trgovanja u četvrtak, i 21% do danas. S&P 500 je pao za 0,4%.

U uvodnoj riječi na događaju, Iannone je napomenuo da je eBay ostvorio vrijednost od 20 milijardi dolara za dioničare prodajom kompanijske jedinice za preprodaju karata StubHub i njenih povjerljivih oglasa i korejskih maloprodajnih poslova, dok je u isto vrijeme izgradio reklamni biznis od milijardu dolara i kreiranje interne platforme za obradu plaćanja. Također je napomenuo da je eBay vratio gotovo 13 milijardi dolara dioničarima od početka 2020. godine u obliku dividendi i otkupa.

Na događaju, eBay je ponovio svoje prethodne finansijske smjernice za 2022., koje zahtijevaju da prihodi budu u rasponu od paušalnih do 3% veći, uz smanjenje bruto vrijednosti robe za 5% do 8% i ne-GAAP profita od 4,20 do 4,40 dolara po dionici.

Za 2023., kompanija očekuje rast GMV-a od 3% do 4%, povećanje prihoda od 5% do 6%, a profit povećanje od 10%. I predviđa rast GMV-a za 2024. od oko 5%, pokrećući očekivani rast prihoda od 7% do 8% i rast zarade od 15%.

EBay je iskoristio događaj za nekoliko najava proizvoda. EBay Vault je novo sigurno skladište od 31.000 kvadratnih stopa za trgovačke kartice i kolekcionarske predmete, koje će se s vremenom proširiti i na luksuznu robu. “U roku od nekoliko godina, eBay očekuje da će trezor sadržavati do 3 milijarde dolara imovine, što ga čini jednom od najvećih skladišta nevladine imovine na svijetu”, saopštila je kompanija. EBay je rekao da će trezor “omogućiti mir i udobnost milionima kupaca i prodavaca kompanije”.

Kompanija je također najavila digitalni novčanik koji će omogućiti kupcima da lako pohranjuju prihode od prodaje ili da ih koriste za plaćanje kupovine. Ali suprotno špekulacijama koje su se pojavile na događaju, kompanija nije objavila nikakve planove da prihvati kriptovalute na platformi.

“Tokom protekle dvije godine, fundamentalno smo promijenili putanju našeg tržišta”, rekao je Iannone. “Gradimo eBay za budućnost tako što ćemo udvostručiti ono što radimo najbolje – povezivanje prodavaca i kupaca proizvoda koji nisu novi u sezoni. Vidimo nevjerovatno uvjerljiv potencijal rasta na ovom tržištu i vjerujemo da je to naša prilika da pobijedimo tako što ćemo izoštriti fokus i nastaviti stvarati vrijednost kroz tehnološki vođenu reimaginaciju eBaya.”

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.