Ekstremna potražnja za Bitcoinom na 20 hiljada dolara stvara novi nivo podrške – Glassnode

Najnovija analiza kompanije Glassnode sugeriše da je najgora rasprodaja pri kraju, ali tržište treba još vremena da se oporavi.

Izgleda da je „ekstremna“ potražnja za Bitcoinom na cijeni od 20 hiljada dolara natjerala novčiće u ruke investitora, koji ne brinu toliko za cijenu.

U poslednjem biltenu pod nazivom The Week OnChain Newsletter, koji je objavljen u ponedeljak, Glassnode-ov UkuriaOC je naglasio „ekstremnu potražnju“ oko nivoa cijene od 20 hiljada dolara, naglašavajući da svaki nivo cijene od 40 hiljada, do 30 hiljada, pa do 20 hiljada stvara novu grupu kratkoročnih vlasnika (short-term holders, STHs).

Ovaj analitičar kompanije Glassnode navodi da većina ponude koju su STHs kupili tokom pada nije rasprodata, iako su cijene značajno niže. Vrlo je moguće da je razlog to što su kupci manje osjetljivi na cijene, ili im je jednostavno više stalo do Bitcoina nego do investicionog dobitka.

Od aprila pa do juna, cijena Bitcoina je pala za 55%, od 40 hiljada dolara do cijene od oko 18 hiljada dolara, prema podacima sa stranice CoinGecko.

Glassnode je objavio da nam ovo govori da su novi kratkoročni vlasnici manje osjetljivi na cijenu i da imaju više pouzdanja u Bitcoin, dodajući da prelazak iz kratkoročnog u dugoročnog vlasnika predstavlja period od 155 dana.

„Bilo bi konstruktivno vidjeti da kratkoročni vlasnici novčića sa nivoa od 40-50 hiljada dolara, prerastu u dugoročne vlasnike tokom nadolazećih sedmica i da na taj način ojačaju ovu tvrdnju.“

U trenutnom bear tržištu, potvrđeni kratkoročni vlasnici su zabilježili skoro 400 uzastopnih dana profitabilnosti.

Ovo je skoro isti broj dana koje su kratkoročni vlasnici zabilježili tokom bear tržišta u 2018. godini. Glassnode je objavio da ovo znači da su gubici zadržani kod kratkoročnih vlasnika i da su, ukoliko se ova tvrdnja obistini, novi vlasnici manje osjetljivi na cijene, nego grupa koja je prodala svoje novčiće.

 

Još jedna bitna stvar u ovom izvještaju jeste to da je „ogromna prinuđena prodaja“ od strane kripto kompanija, zbog masovnih likvidacija i bankrota, stvorila uslove za blagi skok cijena.

U izvještaju se navodi i to da iako je „najgora kapitulacija vjerovatno završena,“ Bitcoin bi mogao ostati na trenutnom rasponu cijena tokom nekog vremena. Prošli bear ciklus je pokazao niske divergencije u cijeni između 248 i 575 dana.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.