El Salvador ulazi u istoriju usvajajući Bitcoin kao zvaničnu valutu

El Salvador postao je prva zemlja koja je u utorak usvojila Bitkoin kao zakonsko sredstvo plaćanja, zagovornici eksperimenta u stvarnom svijetu kažu da će smanjiti troškove provizija za milijarde dolara poslatih iz inostranstva, ali za koje su kritičari upozorili da bi moglo potaknuti pranje novca. Promjena znači da bi preduzeća trebalo da prihvate plaćanje u Bitkoinima zajedno sa američkim dolarom, koji je zvanična valuta El Salvadora od 2001. godine i ostaće zakonsko sredstvo plaćanja.

Predsednik Nayib Bukele, koji se zalagao za usvajanje kriptovalute, kaže da će to pomoći Salvadorcima da uštede oko 400 miliona dolara (338 miliona evra) za koje vlada računa da se godišnje troše na provizije za doznake, dok će bankarima omogućiti pristup finansijskim uslugama.

Uoči lansiranja, El Salvador je kupio 400 Bitkoina, rekao je Bukele, pomažući da cijena valute pređe 52.000 dolara (44.000 evra) prvi put od maja.

Međutim, podvlačeći rizike, nekoliko sati kasnije u utorak je Bitkoin oslabio za oko 17 odsto, tj. na 43.000 dolara (36.318 evra).

Kao odgovor, Bukele je u tvitu potvrdio da je El Salvador kupio još 150 Bitkoina u “padu” kako bi imao više koristi kada cijena ponovo poraste.

Zvanično predstavljanje nije prošlo bez problema, jer Salvadorci imaju problema sa preuzimanjem i pristupom nacionalnom digitalnom novčaniku.

Javnost je skeptična prema Bitkoinu

Sumnja se da bi Bitkoin mogao povećati regulatorne i finansijske rizike za centralnoameričku državu, a ankete pokazuju da su Salvadorci oprezni zbog nestabilnosti kriptovalute, koja za dan može izgubiti stotine dolara na vrijednosti.

Da bi privukao skeptičnu javnost, Bukele je svakom građaninu obećao 30 dolara (25 evra) u Bitkoinima ako se prijave za vladin digitalni novčanik.

U ranim jutarnjim satima u utorak, nacionalni digitalni novčanik El Salvadora, Chivo, nije se pojavio na Apple Inc-u, Google-ovim i Huawei platformama za preuzimanje aplikacija, što je izazvalo niz tvitova od strane Bukele-a, uključujući i jedan sa emotikonom “ljutitog” crvenog lica.

“Pustite ga! @Apple @Google i @Huawei”, rekao je Bukele. Huawei novčanik je kasnije bio dostupan.

Neki građani su ipak bili optimisti.

“To će biti korisno … mi imamo porodicu u Sjedinjenim Državama i one mogu da šalju novac bez ikakvih troškova, dok banke naplaćuju”, rekla je Reina Isabel Aguilar, vlasnica prodavnice na plaži El Zonte, oko 49 km jugozapadno od glavnog grada San Salvadora.

Poznat kao Bitcoin Beach, grad El Zonte ima za cilj da postane jedna od prvih svjetskih ekonomija Bitkoina. Međutim, usporavanje može dodatno usporiti slab internet u cijeloj zemlji. Ostaje nejasno da li će preduzeća biti sankcionisana ako ne usvoje novu valutu. Uoči lansiranja, vlada je instalirala  bankomate koji će omogućiti pretvaranje Bitkoina u dolare i podizanje bez provizije iz digitalnog novčanika Chivo. Bukele je u ponedeljak zamolio za strpljenje.

“Kao i sve inovacije, Bitcoin proces u Salvadoru ima krivulju”, rekao je on na Twiteru. „Neće se sve postići za dan, ili za mjesec dana.

Bukele je preuzeo poluge moći

Za jedva dvije godine na vlasti, Bukele je preuzeo kontrolu nad gotovo svim polugama moći. Prošle sedmice, vrhunske sudije koje su imenovali njegovi poslanici odlučili su da bi mogao da odsluži i drugi mandat.

Četrdesetogodišnji predsjednik popularan je u javnosti, ali optužen je za narušavanje demokratije, uključujući i administraciju predsednika SAD Džoa Bajdena. Analitičari strahuju da bi usvajanje kriptovalute moglo potaknuti pranje novca. Nakon što je zakon o Bitkoinima odobren, rejting agencije Moody snizio je kreditnu sposobnost El Salvadora, dok su i državne obveznice u dolarima na udaru.

Ovaj potez je pomutio izglede za potragu El Salvadora za više od milijardu dolara (843,8 miliona evra) za finansiranje od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Ali Bukele, koji ne zazire od kontroverzi i u ponedeljak je ponovo postavio video koji prikazuje njegovo lice prekriveno glumcem Džejmi Foksom u sceni iz Djanga, filma Kventina Tarantina o američkom ropstvu. Na snimku je prikazan Bukele kako šiba trgovca robljem koji je na licu imao ukrašen amblem MMF -a.Bukele je kasnije izbrisao retweet.

U svom tvitu, Bukele je rekao: “Moramo razbiti paradigme iz prošlosti. El Salvador ima pravo da napreduje u korak sa razvijenim zemljama”.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.