Elrond – EGLD

U ovom postu ćemo vam detaljno objasniti tehnologiju koja stoji iza Elrond mreže. Pokazaćemo vam i pregled proče Elronda, kojom ćemo pokušati objasniti zašto je Elrond jako insteresantan projekat. Zatim ćemo predstaviti stvarne karakteristike implementacije. Ovo uključuje sharding, algoritam konsenzusa kao i pametne ugovore na Elrondu.

Pozadina, istorija i brojevi

Projekat Elrond je jedan od najmlađih u svijetu blockchain projekata, ali je rastao ogromnom brzinom prošle godine. Od puštanja njegove glavne mreže u rad, 30. jula 2020. godine, Elrond je registrovao preko milion adresa i više od 15 miliona transakcija na blockchainu (od 15 novembra 2021.). Značajno povećanje broja registrovanih adresa se pojavilo nakon objave Maiar App-a, koji nudi jednostavan i intuitivan način interakcije sa blockchainom.

Jedan od fascinantnih dijelova ovog projekta jeste količina uloženog truda u razvoj novčanika za mobilne uređaje (Maiar App). Ne samo da dozvoljava jednostavno stvaranje i podešavanje novčanika, kao i visoku bezbijednost, nego daje pristup EGLD i ostalim sredstvima, za ne tako tehnički osposobljene korisnike. I ukoliko ste u kriptu već neko vrijeme, vrlo dobro znate o čemu govorimo.

Novčanici postaju jednostavniji za korištenje, s obzirom na ukupnu komplikovanost upotrebe, zajedno sa činjenicom da za većinu digitalnih sredstava trebate različite novčanike, ovo otežava početnicima da postanu dio ovog svijeta.

Blockchain tehnologija

U srcu Elrond projekta leži blockchain koji pokušava da riješi klasičnu blockchain trilemmu.

Interesantno rješenje koje je Elrond tim smislio, uključuje bezbjedan Proof-of-Stake mehanizam konsenzusa, koji je izgrađen na vrhu ovog lanca i koristi sharding sa redundantnim stanjima.

Provo da objasnimo – Sharding

Termin sharding se koristi da se opiše rastavljanje baze podataka u nekoliko manjih dijelova. Zatim ovi dijelovi mogu sami da izvršavaju zahtjeve. Zvuči kao crna magija u slučaju blockchaina? Evo kako to radi na Elrondu.

Cijeli prostor adrese je podijeljen u nekoliko dijelova, u shardove. Kom shardu je vaša adresa dodijeljena, zavisi u potpunosti od krajnjeg dijela adrese. Recimo da postoje 2 sharda unutar mreže a vaša adresa završava sa nulom. Čestitamo, dio ste sharda nula (0). Ukoliko vaša adresa završava sa jedinicom, bićete dio sharda 1.

Pošto je ovaj proces već unaprijed određen, možete uzeti slučajnu adresu iz block explorera i odmah možete reći kom shardu pripada, pod uslovom da znate koliko shardova postoji.

Sliku vam daje stablo koje izgleda slično kao ovo ispod:

Šta je stanje (State)?

Pravougaonici sa tekstom „State“ objašnjavaju redudantna stanja spomenuta ranije. Svaki shard sadrži „State“ svog komšije, da bi poboljšao bezbjednost mreže u slučaju da shard zakaže iz bilo kog razloga.

Pa kako sada računamo broj shardova? Broj shardova se računa na način da se uzme broj čvorova (nodova) u sledećoj epohi i broj shardova u ovoj epohi. Ukoliko postoji više čvorova po shardu, nego što je to dozvoljeno, novi shard će biti stvoren.

Cross-shard izvršavanje

U ovom trenutku se možete zapitati: ako sam na shardu 1 i hoću da pošaljem EGLD na adresu koja je na shardu 2, kako to zapravo radi?

Ukratko, uvijek postoji jedan dodatni shard, koji se zove metachain, koji zapisuje transakcije između shardova. Dva sharda između kojih treba da se izvrši transakcija se sinhronizuju sa metachainom, da bi znao da transakcija sadrži račune u svom opsegu adresa.

Na slici ispod pogledajte kako to izgleda.

Na isti način radi i kada se vrši pozivanje izvršavanja pametnog ugrovora, kroz shardove.

Bezbjedan Proof-of-Stake

Elrond koristi konsenzus mehanizam Secure Proof-of-Stake. Ovaj tip mehanizma bira sledeći čvor koji će biti u mogućnosti da predloži blok, korištenjem kombinacije zalaganja (stake-a), slučajnosti odabira i starosti. Bezbjedan dio, u ovom slučaju, dolazi iz odabira procesa, koji je slučajan (što čini nemogućim da se predvidi koga će odabrati), ali takođe uključuje i rejting.

Da bi ga učinili još bezbjednijim, potpisivanje blokova se bazira na modifikovanom praktičnom Byzantine Fault Tolerance-u. Ovo zvuči komplikovano, u principu, samo jedna trećina potpisivača mora biti ispravna, da bi se spriječio napad.

Fisherman Challenge

Još jedna bezbjednosna postavka: challenges – izazovi (izdržite još malo i idemo dalje). Čvorovi mogu postaviti izazove, ukoliko detektuju neispravan blok. Da bi se izbjegli konstanti izazovi protiv svih blokova, postavljanje, odnosno podizanje izazova košta čvor cijelog njegovog uloga (stake-a). Ukoliko se ispostavi da je izazov validan, nagrada dolazi od čvora validatora, koji je postavio naispravan blok.

Pametni ugovori

Elrond posjeduje pametne ugovore. Postavljeni su na domišljat način. Pošto je infrastruktura virtuelne mašine (koja je odgovorna za izvršavanje pametnih ugovora) zasnovana na K Frameworku, prevodioci bilo kog jezika definišu K kao opciju.

Da skratimo priču, Elrond virtuelna mašina sakriva podlogu strukture i zadovoljna je sa bilo kojim pametnim ugovorom napisanim u Ethereumovoj virtuelnoj mašini, čak i WASM (WebAssembly). Ovo zauzvrat omogućava pametne ugovore pisane u C/C++, Rust i C#. U slučaju da niste programer, ovo otvara blockchain velikom broju developera.

Kako to onda funkcioniše?

Elrond tim je napravio veliki napredak prošle godine i pustio je u rad vlastitu decentralizovanu berzu, Maiar DEX.

Ovo ostaje uzbudljiv projekat sa velikim mogućnostima. Kao takav, predstavlja perfektno rješenje blockchaina prvog sloja, na kom se može graditi, sa niskim naknadama za transakcije i brzim vremenom interakcije.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.