ETH developeri dovršavaju spajanje na testnetu

ETH developeri su objavili finalne detalje o poslednjim provjerama prije dugo očekivanog spajanja, nakon čega je cijena Ethereuma porasla za 14%.

Glavni Ethereumov developer, Tom Beiko, je 28. jula objavio detalje o finalnoj fazi testiranja najvljenog spajanja.

Poslednja proof-of-stake testnet tranzicija će se izvršiti na Goeril testnetu, najbližoj simulaciji Ethereum glavne mreže. Goeril verzija Beacon chaina se zove Prater i biće spojena na testnet između 6. i 12. avgusta u nadogradnji zvanoj Paris, prema ovom saopštenju.

Prije nego što se ovo dogodi, ranija nadogradnja zvana Bellatrix treba da se uradi da bi se Prater pripremio za spajanje sa Goeril-om. Ovo bi trebalo da se dogodi 4. avgusta.

Završne pripreme

U saopštenju se navodi da će operateri čvorova morati izvšiti nadogradnju i konsenzus sloja i izvršnog sloja u isto vrijeme. Vlasnici Ethereum novčića i ulagači neće morati vršiti nikakve nadogradnje.

Ove promjene pogađaju samo operatore čvorova na mreži i učesnike u testnetu. Prema ranijem saopštenju od strane developera, stvarno spajanje bi trebalo da se dogodi 19. septembra. Ovo bi moglo i da se odgodi ukoliko se pojave bilo kakvi problemi tokom Goeril faze testiranja.

Ranije ovog mjeseca, deveti shadow fork je pušten u rad, da bi se testirala funkcija povećavanja maksimalne vrijednosti koja se može izdvojiti (maximal extractable value – MEV – boost feature).

Ovo spajajne je opisano kao najveća nadogradnja Ethereuma od njegovog stvaranja. Međutim, prelazak na proof-of-stake je trebao da se dogodi prije nekoliko godina, a česta odgađanja su frustrirala i korisnike i investitore.

U vrijeme pisanja ovog teksta, 13,1 milion ETH novčića je zaključano na Beacon chainu. Ovo predstavlja 10,7% totalne ponude novčića i trenutna vrijednost zaključanih tokena iznosi oko 21,5 biliona dolara. Ulagači trenutno uživaju 4,6% dobiti na godišnjem nivou, za uložena sredstva ali će biti u mogućnosti da povuku svoj ETH iz bazena tek nekoliko mjeseci nakon spajanja.

Cijena Ethereuma skočila za 14%

Cijena Ethereuma je skočila za skoro 15% u jednom danu, dostižući cijenu od 1,667 dolara tokom azijske sesije trgovanja.

Urkos prognozama analitičara, kripto tržište još uvije nije pogođeno podizanjem kamata od strane FED-a, te je u jednom danu cijena kripta porasla i do 9%.

Cijena Ethereuma je porasla za 47% tokom protekle dvije sedmice, ali je ovo sredstvo u padu za 66% od svoje najviše vrijednosti iz novembra 2021. godine.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.