ETH programeri pomjeraju datum spajanja

Prelazak Ethereuma na Proof-of-Stake se približava jer su se programeri dogovorili da pomjere datum puštanja u rad glavne mreže.

Prelazak na PoS možda dolazi malo ranije nego što je to planirano jer su programeri objavili probni datum prelaska za 15. septembar, kada će ovaj blockchain doživjeti prelazak na PoS.

Spajanje Ethereumove glavne mreže dogovoreno je 11. avgusta od strane glavnih programera, od kojih je jedan Tim Beiko i saosnivača Prysmatic Labs kompanije Terrence Tsao. Programeri su odlučili da se ovo spajanje uradi kada mreža dostigne ukupnu terminalnu kompleksnost (TTD – Total Teminal Difficulty) od 58750000000000000000000.

Ovo je potvrđeno u Github postu pod nazivom „Tentative mainnet TTD,“ koji je objavio Tim Beiko 11. avgusta.

Iako bi tačan datum i TTD mogli biti promjenjeni, uspješnost različitih spajanja testnih mreža bi mogao biti obećavajući znak da će glavna mreža Ethereuma preći na Proof-of-Stake konsenzus sledećeg mjeseca, bez većih problema.

Novi zvanični raspored dolazi četiri dana ranije od planiranog datuma koji je Tim Beiko najavio, a prvobitni datum je bio 19. septembar.

Navedeni TTD broj (58750000000000000000000) pretstavlja ukupnu kompleknost potrebnu za iskopavanje poslednjeg bloka Proof-of-Work konsenzusa, te će nakon toga početi sa radom Proof-of-Stake.

Prije nego što ovo spajanje može biti izvršeno, mora biti izvršena nadogradnja Bellatrix fork-a, kojom će se ugraditi potreban softver da bi klijenti mogli pokrenuti sloj konsenzusa. Ovo treba da se dogodi 6. septembra.

Dvanaestog avgusta, Goeril testnet je postao poslednji testnet koji je samostalno izvršio prelazak na PoS, nakon prelaska Sepolia testneta 7. jula i Ropsten testneta 9. juna.

Nakon spajanja se očekuje da će potrošnja energije od strane Ethereum mreže pasti za 99,99%, te će biti u mogućnosti da spriječi napade na mrežu a skalabilnost će se povećati.

PoW rudari

Priča se da će Ethereum rudari, od kojih se veliki broj njih oslanja na zaradu dobijenu za pronalažanje blokova, nastaviti da koriste originalnu verziju PoW softvera, da bi zadržali njihov potencijal za zaradu.

Bitcoin i Ethereum rudari, kao i kripto investitor Chandler Guo koji je jasan zagovornik PoW blockchaina, poziva rudare da izvrše fork Ethereum mreže, da bi stvorili novi Ethereum PoW blockchain (ETHW). Izgleda da Guo misli da u ovoj industriji ima dovoljno mjesta za postojanje dvije vrste Ethereum blockchaina, te je tvitovao nekoliko puta objašnjavajući o čemu se radi.

On je obećao da će obezbijediti kod da bi izvršio Ethereum PoW koji olakšava rudarenje, a ovo je zapravo mehanizam koji smanjuje naknade za blokove prema rudarima da bi rudare demotivisao da stvaraju više blokova.

ETHW se trguje po cijeni od 71,25 dolara, na Poloniex berzi, dok se ETH trguje po cijeni od 1,878 prema podacima stranice CoinMarketCap.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.