spaljivanje eth

Ethereum blockchain gori! EIP-1559 spalio više od 200.000 Ethereuma

Količina Ethereuma koju je spalio EIP-1559, nedavno implementirana nadogradnja koja sagorijeva transakcione takse koje su nekada išle rudarima, premašila je 200.000 ETH (oko 675 miliona dolara po cijenama po kojima je spaljena).

Izgorelo je ukupno 211,640.05 ETH u vrijednosti od oko 711 miliona dolara, prema ethburned.info

Prema trenutnim stopama, ETH u vrijednosti od oko 1,2 miliona dolara ili 300 ETH spaljuje se svakog sata. Do sada je danas spaljeno 335 ETH. Juče je mreža spalila 10.675 ETH, a u petak 13.839 ETH.

EIP-1559 je predstavljen početkom avgusta, kao način ubrzavanja nadogradnje na Ethereum 2.0, verziju Ethereuma sledeće generacije. Nadogradnja prelazi sa računarski intenzivnog načina verifikacije transakcija blockchain-a (proof-of-vork), na blockchain (proof-of-stake). Ovo je ekološki prihvatljiviji algoritam i koristi daleko manje energije.

Da bi se to uradilo EIP-1559 uništava ETH iz opticaja, umjesto da ga plaća rudarima koji potvrđuju transakcije pomoću izračunavanja dokaza o radu. Prelazak na EIP-1559 nije bio popularan kod rudara koji su skupljali novac za grafičke kartice, koje su im potrebne za rudarenje Ethereuma.

Ethereum će se „spojiti“ sa verzijom svog blockchaina sa dokazom udjela kasnije ove godine ili početkom 2022. Međutim, proći će nekoliko godina prije nego što će Ethereum 2.0 imati istu funkcionalnost pametnog ugovora kao Ethereum 1.0.

Jedna od očekivanih nuspojava EIP-1559 je smanjenje taksi ili bar predvidljivije takse. Međutim, naknade za Ethereum su i dalje visoke i postaju sve veće zbog stalnog oživljavanja NFT projekata.

Od ovog pisanja, jedna razmjena na Unisvap-u košta 76,31 USD, a transfer ERC-20 24,8 USD. Najveći potrošač gasa je NFT tržište OpenSea, koje je koristilo 11,65% svih gasova na Ethereum mreži u posljednja 3 sata, a čak 15% u proteklom danu.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.