ethereum mining

Ethereum: Kako rudariti ovu kriptovalutu i koliko je potrebno?

 Ethereum je digitalna platforma koja se pokreće na blockchain tehnologiji, poznata po svojoj inteligentnoj funkcionalnosti i kriptovaluti (Ether).

Ethereum transakcije ne zahtijevaju upravljanje centralnim autoritetom. Radi sa globalnim sistemom računara za kompajliranje i verifikaciju svake transakcije koja se dešava na blockchainu platforme.

Rudarstvo koristi računarsku snagu namjenskog hardvera za rješavanje složenih zagonetki. Omogućava funkcionisanje mreže. a istovremeno ga štiti od hakovanja i drugih zlonamjernih napada.

Rudari primaju naknadu za transakciju u zamjenu za svoje usluge. To je unaprijed određena količina etera za svaku validaciju bloka.

Rudarski pristupi za Ethereum

Prema Carteru Kilmannu, finansijskom copywriteru, uredniku Business Insidera, ovo je nekoliko pristupa rudarenju Ethereuma.

Mining pool (bazen za rudarenje): Najjednostavniji način rudarenja etera. To je najbolja opcija za ljude koji nemaju mnogo hardvera.

Mining pool omogućava rudarima da kombinuju svoju zajedničku računarsku snagu za rešavanje Ethereum blokova za manje vremena.

Nagrade se dijele između grupe na osnovu doprinosa snage, koji se mjeri hešom.

Samostalno rudarenje: Složen proces koji zahtijeva značajnu snagu.

Osim troškova opreme, koji bi mogli biti hiljade ako ne i desetine hiljada dolara, trebali biste procijeniti i faktore kao što su ventilacija, buka, troškovi električne energije i fizički prostor.

Samostalno rudarenje se obično preporučuje samo profesionalnim rudarima koji su voljni napraviti značajna kapitalna ulaganja.

Cloud rudarenje: To je najlakši pristup rudarenju. Plaćate drugom rudaru unaprijed naknadu za rudarenje kovanica za vas.

Ipak, postoje rizici koji uključuju rudarenje u oblaku, a to uključuje prevare.

Otvorite kripto novčanik

Kripto novčanici pohranjuju vaše novčiće slično kao što bankovni račun čuva vaš novac.

Hardverski novčanici: Fizički uređaji (pogledaju USB) koji čuvaju privatne ključeve vaših kripto računa van mreže.

Softverski novčanici: Digitalni programi koji čuvaju vašu kriptovalutu za koju je potrebna internetska veza za pristup.

Nabavite pravi hardver

Biće vam potrebni:

– Računar ili namjenska oprema za rudarenje s jednom ili više grafičkih procesorskih jedinica (GPU-a)

– Operativni sistem za rudarenje Ethereuma

-GPU drajveri koji omogućavaju komunikaciju između vaše grafičke kartice i operativnog sistema

– Novčanik, koji može biti fizički uređaj ili digitalni program, za čuvanje vaših nagrada

 

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.