Ethereum programeri predlažu ogromne promjene kada su u pitanju limiti za validatore

Povećanje vremena čekanja i čisti interes za nadogradnjom ETH validatora natjerao je programere da razmotre drastično povećavanje trenutnih limita.

Programeri su predložili podizanje limita validatora sa 32 na 2048 Ethereuma i ovo predstavlja povećanje od 6,300%. Ovo je natjeralo velike entitete kao što je Lido ili usluge zalaganja koje nude kripto berze, da pojačaju mnoge čvorove validatora na način da ponude bolju dobit na zalaganje korisnika.

Tokom video sastanka glavnih programera u četvrtak, rekli su da je trenutni limit za validatore doveo do brzog širenja mreže i velikog porasta validatora koji pokreću istu.

Ovaj prijedlog su u junu prvi put predložili Ethereum programeri – Mike Neuder, Francesco D’Amato, Aditya Asgaonkar i Justin Drake.

Validatori su entiteti u Proof-of-Stake blockchain-u, kao što je to Ethereum, koji obrađuju transakcije i pomažu u sveukupnom održavanju sigurnosti mreže.

Podaci pokazuju da trenutno vrijeme čekanja za pokretanje validatorskog čvora, na Ethereumu, iznosi 44 dana, dok je u maju mjesecu iznosilo svega mjesec dana. Izlazak iz mreže je moguć za svega nekoliko minuta i trenutno nema niko u redu čekanja za izlazak.

Podaci pokazuju da je velika potražnja za ulazak u mrežu i za godišnjom zaradom od 5%. Ovako velika potražnja vjerovatno potiče od vlasnika velikih količina Ethereuma, koji ne žele da potroše svoj Ethereum i umjesto toga žele samo pasivnu dobit.

Prema podacima stranice CoinMarketCap, cijena Ethereum-a u vrijeme pisanja ovog teksta iznosi 1728 dolara.

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.