Ethereum projekti ovog meseca se objavljuju na Arbitrumu

Arbitrum je okupio all-star liniju za lansiranje krajnjim korisnicima.

Ključne novosti

  • Ethereum rešenje za skaliranje Arbitrum bi trebalo da se pojavi kasnije ovog meseca.
  • 73 projekta su spremna za implementaciju, pružajući kompletan ekosistem od pokretanja.
  • Kako na internet dolazi više rešenja za skaliranje, očekuje se da će se aktivnosti udaljiti od glavne Ethereum mreže.

Tim Arbitrum-a pokrenuo je portal Arbitrum One, koji prikazuje novčanike, aplikacije i alate dostupne za korišćenje nakon što rješenje za skaliranje postane dostupno javnosti kasnije ovog mjeseca. Do sada je spremno za implementaciju 73 projekta, sa mnoštvom DeFi „plavih čipova“ zajedno sa mnogim nadolazećim protokolima.

Arbitrum ekosistem

Arbitrum bi trebalo da eksplozivno lansira kasnije ovog meseca.

Dugo očekivano rešenje za skaliranje Ethereum-ovog drugog sloja lansiraće se integracijom iz 73 projekta, uključujući mnoga od najvećih imena na mreži Ethereum. Korisnici mogu vidjeti koji su projekti spremni za primenu tako što će pogledati portal Arbitrum One, objavljen 11. avgusta.

Arbitrum eth

Portal Arbitrum One naveo je mnoge takozvane DeFi „plave čipove“, uključujući Aave, Balancer i Curve, zajedno sa glavnim decentralizovanim razmjenama kao što su Uniswap i SushiSwap. Integrisanjem toliko uspostavljenih protokola od lansiranja, Arbitrum će dobiti pristup velikim količinama likvidnosti, pokretajući svoj DeFi ekosistem. Korisnici će takođe imati pristup nizu opcija za čuvanje svojih sredstava na Arbitrumu, a za integraciju su omogućene Metamask, Coinbase Wallet i Math Wallet.

Zajedno sa velikim igračima, nadolazeći DeFi projekti, poput DODO-a, takođe su optimisti za Arbitrumov pristup skaliranju Ethereuma, dajući prioritet razvoju protokola. Direktor DODO-a Lei Mingda prokomentarisao je svoje iskustvo ukrcavanja DODO-a u Arbitrum, rekavši da drugi sloj “radi čak i bolje nego što se očekivalo”.

Uz toliko mogućnosti za DeFi, korisnici će moći da obezbijede likvidnost, trguju derivatima i farmom prinosa, a sve to koristeći prednosti jeftinih i brzih transakcija Arbitruma. Poslednji dio za završetak Arbitrum ekosistema je njegova integracija sa Hop protokolom, omogućavajući trenutni transfer sredstava nazad u Ethereum i druga dva sloja protokola.

Arbitrum je lansiran za programere krajem maja, omogućavajući zainteresovanim projektima da počnu opremljavati svoje aplikacije radi kompatibilnosti sa Arbitrumovim optimističnim paketima. Iako je Arbitrum sporo uvodio protokol za krajnje korisnike, tim je u postu na blogu objasnio da želi što je moguće više aplikacija spremnih za primenu kako bi se stvorilo fer i jednako pokretanje, navodeći:

„Da bismo olakšali pošteno lansiranje i robustan ekosistem od samog početka, prvo ćemo otvoriti Arbitrum za programere, tako da projekti koji se pridruže početnoj grupi imaju dovoljno vremena za postavljanje infrastrukture i testiranje.“

Glavni konkurent kompanije Arbitrum, Optimism, uzima drugačije pristup, otvaranjem alfa verzije protokola krajnjim korisnicima tokom uključivanja projekata. Ova metoda je dovela do kontroverzi oko prioriteta koji se daje određenim projektima za uključivanje. Direktor SushiSwap-a Joseph Delong nedavno je optužio Optimism da daje prednost Unisvap-u zbog uticaja investitora rizičnog kapitala. Optimism negira bilo kakav povlašćeni tretman, navodeći svoju nespremnost da se uključi u sistem SushiSwap zbog svoje posvećenosti izgradnji sigurnog sistema kroz rigorozna testiranja. I Arbitrum i Optimism dio su većih napora za skaliranje Ethereuma, povećavajući transakcije u sekundi i smanjujući naknade za gas. Saosnivač Ethereuma Vitalik Buterin često je komentarisao da će različite tehnologije skaliranja, kao što su optimistična okupljanja, vjerovatno ugostiti većinsku mrežnu aktivnost u bliskoj i srednjoročnoj budućnosti.