Ethereum spreman za tranziciju – Shadow fork uspješno završen

Ethereum programeri su potvrdili supješno završavanje preduslova – shadow fork – potrebnih za visoko očekivanu nadogradnju ovog blockchaina.

Shadow fork pomaže programerima da testiraju opterećenje prilikom sinhronizacije mreže, da bi se obezbjedila sigurnost mreže prilikom trajne nadogradnje. U svjetlu nadogradnje, Ethereum programeri su izvršili prvi shadow fork 11. aprila 2022. godine.

Nakon skoro šest mjeseci, Ethereumova kompanija za istraživanje i inžinjering, Nethermind, je potvrdila prelazak na glavnu mrežu Shadowfork-13, poslednjeg shadow fork-a, uspješnom i ovo pokazuje spremnost za prelazak na proof-of-stake mehanizam konsenzusa.

Testnet dozvoljava programerima da isprobaju čvorove, pokrenu pametne ugovore i testiraju infrastrukturu između ostalih funkcionalnosti. Kao rezultat, shadow fork dozvoljava programerima da procijene uticaj nadogradnje mreže prije nego što se stvarna nadogradnja dogodi.

Kao dio nadogradnje, zajednica treba da nadogradi njihove Ethereum klijente i da pokrenu kombinaciju izvršnog i konsenzus sloja.

Izvršni direktor kripto berze BitMEX, Alexander Höptner, naglasio je da je prilikom nadogradnje potrebno obratiti pažnju da ne bi došlo do pada mreže.

Höptner je objasnio:

„Moramo biti iskreni, recimo da se probudimo i vidimo šta se dogodilo. Postoji mogućnost velike volatilnosti, tako da moramo obezbjediti dostupnu uslugu. Ne očekujemo ozbiljne prekide, osim velike volatilnosti.“

Höptner je dalje dodao da će uspijeh nadogradnje zavisiti i od podrške Ethereum zajednice.

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.