Evo šta možete uraditi ukoliko je neko ukrao vaše NFT-ove na OpenSea

Kako industrija kriptovaluta sve više raste, pojavljuje se više i više prevaranata i lopova a nezamjenjivi tokeni pokazuju da su prava atrakcija i meta za ovu vrstu učesnika na kripto tržištu, pogotovo zbog ogromnih cijena koje neki od ovih tokena dostižu.

Pošto je OpenSea najveće NFT tržište, postalo je meta ovih manipulatora više puta. OpenSea je u više navrata pokušavao da se obrati ovom problemu, te su na kraju morali da prilagode svoju politiku za digitalna sredstva i to su objavili u tviter postu 11. avugsta.

OpenSea politika

Trenutna politika ovog tržišta kažnjava bilo kog korisnika koji kupi ukraden NFT. Onog trenutka kada neko prijavi da je NFT ukraden, NFT odmah biva zabranjen na OpenSea stranici dok osoba koja je prijavila krađu ne prijavi da je taj NFT vraćen.

Nažalost, ovo znači da neko ko uopšte nije kriv može biti kažnjen jer je kupio ukraden NFT. Problem postaje komplikovaniji jer pojedinci označavaju tokene kao „sumnjive“ a ti tokeni nikada nisu bili ni ukradeni.

Rješenje – obavjestite policiju

Prema novim uslovima korištenja, OpenSea zahtjeva da se krađa prijavi policiji u roku od sedam dana od događaja i tek tada će OpenSea zabraniti prodaju ili ponovnu kupovinu navedenog NFT-a.

Prema izjavi OpenSea, ukoliko ne dobiju policijski izvještaj u roku od sedam dana, ponovo će omogućiti kupovanje i prodavanje prijavljenog NFT-a.

„Ova promjena će spriječiti lažne prijave. Mislimo da je ovo dobar korak i zahvalni smo za prijedloge koje smo dobili od zajednice.“

Dalje, ažurirana pravila olakšavaju korisnicima koji prijave krađu da omoguće kupovinu i prodaju NFT-a nakon povrata NFT-a, ili mogu da odluče da povuku prijavu o krađi. Iz OpenSea su objasnili:

„Na primjer, finaliziramo detalje pojednostavljenog procesa koji ne zahtjeva notara.“

OpenSea problemi

Važno je napomenuti da je OpenSea platforma na kojoj su prevaranti pokušali iskoristiti Squiggles NFT projekat da bi prevarili investitore, a ovo je otrkrio istraživač sa YouTube-a pod imenom Coffeezilla. OpenSea je odgovorio uklanjanjem projekta sa svoje stranice.

Početkom maja, pojavile su se vijesti da je OpenSea Discord kanal hakovan, jer je na njemu postavljen youtube link koji vodi na phishing sajt. Podrška kompanije OpenSea je objavila da vrši istragu i da je ovaj kanal na Discordu sakriven od korisnika.

U martu je NFT volumen trgovanja opao u skladu sa nižom potražnjom, te je tada smanjenje potražnje iznosilo 72% u odnosu na januar 2022. godine. Imajući ovo u vidu, vrlo vjerovatno je da je interesovanje za NFT kolekcijama opalo zbog povećanog broja malverzacija i krađa.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.