Evo zašto Polygon (MATIC) mreža nije radila 11 sati

Mreža Polygon je bila srušena od 17:50 UTC, 10. marta 2022. godine, sve do 4 UCT sledećeg jutra, 11. marta. Sredstva svih korisnika su bezbijedna, a tim je objasnio probleme zbog kojih mreža nije bila operativna tokom ovih 11 sati.

Razlog za problem na Polygonu

Juče, developeri Polygona su obavijestili korisnike o potencijalnom zaustavljanju mreže, zbog planirane nadogradnje – Heimdall čvora.

Implementacija Heimdall čvora se koristi od strane jednog proof-of-stake sloja ove dvojslojne mreže. Tim je potvrdio gašenje mreže u 17:50, objavljujući dalje objašnjenje. Vrijedno je napomenuti da sredstva korisnika neće biti ugrožena dok je mreža neaktivna.

“Dok radimo na utvđivanju definitivnog uzroka, čini se da je potekao od ranije nadogradnje, koja se sastojala od manje popravke parametarizacije Ethereum – Polygon modula za sinhronizaciju/most (sync/bridge).”

Tim je takođe otkrio da možda “postoji bug” u nadogradnji, koji je imao uticaj na konsenzus i dovodio do toga da su Heimdall validatori na različitim verzijama blockchaina. Ovo ih je spriječavalo da dostignu 2/3 konsenzusa.

“Korištenje Tenderming konsenzusa, dovodi do zaustavljanja Heimdall chain-a.”

Developeri su ponovo potvrdili da Heimdall ne sprovodi transakcije ali se koristi validaciju premoštavanja transakcija.

Dalje, tim je objasnio da je Bor chain, koji se koristi za korisnički pristup Polygonu, takođe bio zaustavljen jer se oslanja na Heimdall za “block proposer committee selection.”

Polygonov privremeni hotfix

Oko 4 ujutro, 11. marta 2022. godine, tim je uspiješno pustio u rad hotfix koji je vratio u pogon Polygon mrežu, iako most “neće biti aktivan dok se problem u potpunosti ne otkloni.”

“Cijenimo vašu podršku tokom ovog vremena i imamo objavu: pustili smo u rad privremeni hotfix da bismo odblokirali Bor chain i nastavili proizvodnju blokova na Polygon chainu. Iako je ovo rješenje samo privremeno, Polygon tim radi na implementaciji dugoročnije nadogradnje da bi se riješio problem sa Heimdallom.”

Most ove mreže neće biti aktivan, dok se problem u potpunosti ne otkloni.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.