Evropski parlament prelazi na pravila protiv anonimnosti

Komitet unutar evropskog parlamenta je glasao za stroga nova pravila koja okružuju privatne kripto novčanike. Potpuno glasanje još uvijek nije završeno, ali se priča da će ova pravila biti usvojena.

Evropski zakoni protiv anonimnosti

Zagovornici kripto privatnosti u Evropi se danas suočavaju sa neuspjehom, dok evropski parlament napreduje ka pravilima protiv anonimnosti, u svijetu kriptovaluta.

Komitet za ekonomska i monetarna pitanja, civilne slobode i domaća pitanja evropskog parlamenta, zakonodavnog tijela evropske unije, glasao je za kripto regulaciju koja se odnosi na prijedlog zakona protiv transfera i pranja novca.

U tijesnom glasanju, članovi komiteta su glasali za određene kompromise i pravila (unutar cijelog predloženog drafta zakona), koji bi mogao imati negativne posljedice za kripto kompanije i korisnike unutar evropske unije. Sledeći korak jeste da se glasa o usvajanju cijelog drafta predloženog zakona, a ovo bi se trebalo dogoditi danas. Ukoliko draft prođe na glasanju, kao što vjerovatno i hoće, ovaj draft će ući u trilateralne pregovore, koji će predstaviti mogućnost da se ovaj prijedlog ospori ili promjeni.

Postoji nekoliko razloga zašto je ovaj prijedlog problematičan. Jedna od posljedica ovog zakona je da će transakcije između privatnih kripto novčanika i berzi postati problematičnije i skuplje, o ovome je izvršni direktor Coinbase berze, Brian Armstrong, upozoren.

Evropska unija je skoro odbacila zakon o zabrani proof-of-work rudarenja.

 

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.