Evropski parlament usvojio odredbu za pametne ugovore u sklopu Zakonu o podacima

Pametni ugovori su korak bliže ka primjeni odredbi EU, u sklopu šire strategije tržišnih podataka i ovo je problem koji nastavlja da raste i da podiže zabrinutost u kripto industriji.

Evropski parlament je usvojio ove odredbe u sklopu Zakona o podacima u utorak, sa 500 glasova za i 23 protiv.

Zakon i njegovo djelovanje na pametne ugovore, ne cilja eksplicitno kripto industriju, nego se fokusira na podatke od povezanih uređaja na internetu. Ipak, neki se u ovoj industriji brinu da će Zakon o podacima imati široku primjenu u kripto industriji jer njegovo polje primjene nije jasno definisano, pogotovo kada su pametni ugovori u pitanju – automatsko izvršavanje napisano u softveru – podržava infrastrukturu DeFi.

Najveći potencijal ovog Zakona jeste „doprinos optimizacije postojećih poslovnih modela i procesa, pojačavanje i razvoj novih modela i procesa, te na ovaj način stvaranje novih vrijednosti i poslova,“ izjavila je Pilar del Castillo Vera.

Rigorozni mehanizmi kontrole pristupa

Pametni ugovori spadaju pod član 30 Zakona o podacima u dijelu „neophodni zahtjevi vezani za pametne ugovore za dijeljenje podataka.“

Odredba uključuje „rigorozne mehanizme kontrole pristupe“ i zaštitu trgovinskih tajni ugrađenih u dizajn pametnog ugovora. Treba da postoji mehanizam za prekid ili zaustavljanje transakcije, tako da će zakonodavci morati odlučiti koje će uslove omogućiti.

Povrh svega, pametni ugovori će se morati suočiti sa istim „nivoom zaštite i pravne sigurnosti kao i bilo koji ugovor sklopljen na drugi način.“

Za programere pametnih ugovora, ove odredbe će zahtjevati dodatne procese da bi obezbjedile postupanje prema regulaciji, kao što je i evropska deklaracija o usklađenosti. Iako su ove stroge usklađenosti za procjene u ranijim verzijama bile izbačene, ipak je odlučeno da se ponovo ubace u finalnu verziju teksta parlamenta.

Potencijalni prelazak sa DLT-a na IOT

Za Natalie Linhart, pravnog savjetnika u kompaniji za blockchain softver ConsenSys, odredbe za pametne ugovore ne izgledaju preteške za industriju.

„Odredbe člana 30 vidimo kao marginalne odredbe primjenjive na pametne ugovore, koje obezbjeđuju prenos podataka povezan sa IoT proizvodima, a ne one koji se odnose na DeFi aplikacije.“

Linhart se nada da će obezbjediti da „standardi neće biti prošireni na ostale pametne ugovore u budućim prijedlozima Zakona koji obuhvataju kripto.“ „Postavljanje pozamašnih zahtjeva za razvoj blockchaina bi ograničilo inovacije i napravilo EU nepoželjnom za programere.“

„Bilo bi vrlo teško, skoro nemoguće, za većinu pametnih ugovora koje imamo danas, da budu u skladu sa ovim članom,“ izjavila je Marina Markezic, direktor EUCI (European Crypto Initiative).

Predložena pravila se ne podudaraju sa pametnim ugovorima kakve poznajemo danas i mogla bi izazvati razvoj drukčije tehnologije da bi ispoštovala ovaj šablon, izjavila je Markezic.

„Navodi se da ćete morati koristiti voće koje se zove jagoda, ali ta jagoda mora biti plave boje. Dakle, morate izmisliti plavu jagodu, jer su jagode koje sada imamo crvene,“ izjavila je Markezic.

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija