diem facebook

Facebook nastavlja sa planiranjem uvođenja kripto novčanika i da pokuša da “popravi pokvaren sistem plaćanja”

Facebook (FB) napreduje sa planovima da uzdrma platni sistem zasnovan na kriptovalutama, iako se kompanija bori sa novim optužbama savezne vlade da zloupotrebljava svoju tržišnu moć.

U srijedu je David Marcus, Facebook guru koji je na čelu kolone za usvajanje kripta, otkrio nove detalje o Novi, strani inicijative za digitalni novčanik koju je nazvao „izazivačem u industriji plaćanja“.

U podužem postu na Medium -u, Marcus je otkrio da je Novi obezbedio licence ili odobrenja u skoro svakoj državi. Nudiće besplatna peer-to-peer plaćanja „na domaćem i međunarodnom nivou“ i zarađivati prihod od „trgovačkih usluga“ slično kao i drugi kripto novčanici.

Marcusov post izašao je dan prije nego što je Federalna komisija za trgovinu uložila tužbu koja je optužila Facebook da vodi nezakonitu šemu “kupi ili zakopaj”. Usred rasprostranjene zabrinutosti u vezi sa poslovnom praksom kompanije, nejasno je da li bi akcija FTC -a mogla uticati na Facebook -ove ambicije u sektoru blockchain -a.

Ranije poznat kao Libra, Diem je platni sistem zasnovan na kriptovalutama i blokovima koji je Facebook prvi put najavio u junu 2019. godine.  Nakon što se suočio sa oštrom reakcijom globalnih regulatora i industrijskih igrača, tehnološki gigant je dramatično smanjio svoje planove i projekat rebrendirao u “Diem”.

Ipak, za razliku od Bitkoina (BTC-USD) i drugih kriptovaluta kao što su Ethereum (ETH-USD) i Dogecoin (DOGE-USD), Diem će raditi na dozvoljenom blockchainu. Umjesto da koristi modele upravljanja, kao što je Bitcoin-ov dokaz o radu ili Ethereum-ov mehanizam Proof-of-Stake, koji se oslanjaju na rudarenje kriptovaluta, Diem predlaže da koristi Diem Association iz Švajcarske za obradu transakcija.

Stručni kadar privatnih kompanija naišao je na probleme nakon što su izgubili mnoge članove udruženja, poput PayPal (PIPL), Mastercard (MA), Ebai (EBAI) i Visa (V), samo nekoliko mjeseci nakon objavljivanja projekta 2019. Regulatorna zabrinutost u vezi sa privatnošću potrošača i potencijalni antimonopolski rizici dodatno su usporili pokretanje projekta.

U maju je Diem najavio partnerstvo sa Silvergate Capital Corporation (SI), bankarskom holding kompanijom čija podružnica, Silvergate Bank, pruža usluge bankarstva kompanijama u kripto prostoru. Partnerstvo je navelo da će Silvergate postati ekskluzivni izdavač stabilizatora Diem, čija će vrijednost biti vezana za američki dolar. Međutim, neki analitičari smatraju da će se ova Facebook-ova kracija suočiti sa mnogo većim regulatornim preprekama.

Prema Marcusu, trenutna platna infrastruktura u SAD -u ostala je “pokvarena” i treba je popraviti. Da bi opslužio 62 miliona Amerikanaca i 1,7 milijardi ljudi širom svijeta koji su i dalje bez bankovnog računa, Amerika mora da napravi iskorak, izjavio je on. A izvršna vlast je izjavila da bi stabilnim coinima poput Diema trebalo dati barem “pošten pokušaj” u davanju odgovora.

U osnovi kriptovalute koje podržavaju vlade, druge fiat valute ili čak robe kojima se trguje na berzi, stablcoini imaju malo ili nimalo nestabilnosti cijena u poređenju sa neoznačenim kriptovalutama poput Bitcoina i Ethereuma.

A zahvaljujući manjoj nestabilnosti, stablecoini vjerovatno pružaju bolji medij za razmenu od ostalih kriptovaluta. Kineski digitalni juan, kripto valuta koju podržava vlada, a razvila ju je centralna banka zemlje, već je primenjena u probnim procesima od početka 2021.

“Suprotno mnogim gledištima, stabilni novčići sa snažnom kontrolom na nivou mreže i novčanika otključavaju ogromne mogućnosti za inovacije u ovom području”, napisao je Marcus. Uz rezerve 1 do 1, “dobro osmišljen stablcoin nudi bolju zaštitu potrošača od fiat salda koji se trenutno nalazi u bilo kojem novčaniku koji je trenutno dostupan u SAD-u.”

Tema on stablcoinu postala je sve popularnija u finansijama, i to s razlogom. S tržišnom kapitalizacijom od 64 milijarde dolara, Tether (USDT-USD), najveći stablencoin, kritikovan je zbog toga što ne pruža reviziju svojih rezervi.

Marcus je također tvrdio da “dobro osmišljeni stablencoini i njihov ekosistem novčanika” imaju potencijal poboljšati tradicionalne kontrole za “sprječavanje pranja novca, sankcije za finansiranje terorizma i poštovanje poreza”. Ukratko, oni mogu učiniti financijski sistem transparentnijim, povećati zaštitu potrošača i obuzdati “sivi” novac koji se kreće u sistemu.

Argument za Diem dobio je blagi poticaj od El Salvadora, koji je u junu najavio planove da Bitcoin postane legalno sredstvo plaćanja u zemlji. Iako Bitcoin nije stabilan novac, njegova predložena upotreba u El Salvadoru preklapa se s nekim od mogućih koristi i rizika povezanih sa stablencoin-om, poput finansijske uključenosti, transparentnosti i zakonitosti.

Jedan od glavnih ciljeva salvadorskog zakona je smanjiti troškove prekograničnih doznaka koje čine 20 posto bruto domaćeg proizvoda zemlje (BDP). Trenutno to predlaže pomoću Bitcoin -ove lightning mreže, protokola plaćanja koji transakcije čini bržim, jeftinijim i privatnijim.

Gabor Gurbacs, direktor Strategije digitalne imovine pri globalnom investicijskom menadžeru, VanEck, smatra da će s obzirom na pravi pristup Facebook inicijativa uspjeti.

“Facebook ima otprilike 2,9 milijardi korisnika. Njihovi napori i putanja u digitalizaciji mogli bi postati jedan od najvažnijih razvoja društvenih medija za zapadnu hemisferu. Nadam se da će regulatori omogućiti tehnološkim kompanijama da uvode inovacije ”, rekao je Gurbacs.

Jedan model kako bi sve to moglo funkcionisati mogao bi se pojaviti u digitalnoj kompaniji Square, koja posjeduje uslugu mobilnog plaćanja koja se zove Cash App.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.