Fecebook i Instagram omogućavaju NFT za korisnike u Sjedinjenim Državama

Kompanija Meta uvodi podršku za NFTove.

Od danas, svi korisnici Facebooka i Instagrama u Sjedinjenim Državama, mogu povezati digitalne novčanike i dijeliti NFTove ili „digitalne kolekcionarske sličice.“

Meta postepeno omogućava korištenje NFTova tokom ovog ljeta. Kompanija je dodala ovu mogućnost Facebooku u junu, a za Instagram u maju 2022. godine. Zatim je ova kompanija dozvolila da se NFTovi dijele i između ovih aplikacija.

Do danas su samo određeni korisnici mogli da upotrebljavaju NFTove na ovim platformama. Sa preko 2,9 biliona Facebook korisnika i 1,4 biliona Instagram korisnika, današnja nadogradnja će omogućiti još širu upotrebu NFTova.

Meta trenutno podržava NFTove na tri blockchaina: Ethereum, Flow i Polygon. Takođe planiraju da omoguće upotrebu NFTova i na Solana blockchainu.

Danas je kompanija Meta objavila da će prestati sa zapošljavanjem i da će izmjeniti timove. Takođe će se suzdržati od popunjavanja nekih radnih pozicija i smanjiće budžet dodijeljen timovima.

Izvršni direktor kompanije, Mark Zuckerberg, izvjavio da prihod kompanije „stagnira ili čak blago opada“ po prvi put za 18 godina postojanja. Dodao je da će kompanija biti „nešto manja“ do kraja 2023. godine.

Zuckerberg je takođe dodao da se nadao „da će ekonomija biti stabilnija,“ ali je sada kompanija Meta primorana da bude konzervativnija zbog nedostatka ekonomske stabilnosti.

Iako omogućavanje digitalnih kolekcionarskih sličica nije prvi korak kompanije Meta u Web smijeru, kompanija se sigurno nada većem uspijehu u odnosu na prethodne pokušaje – već je napustila Diem stabilni novčić i novčanik Novi, a njihov Horizon Worlds Metaverse se već susreo sa kritikama i ismijavanjem. Godinu dana nakon ulaska ove kompanije u Web3 prostor i sa vrlo malo napretka, Zuckerberg se nada pobjedi koju će možda donijeti NFTovi.

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.