Francuska i Španija se suočavaju sa najvećom inflacijom u proteklih 40 godina

Stopa inflacije je možda usporila u Sjedinjenim Državama, ali u drugim dijelovima svijeta nije tako. Zapravo, stopa inflacije u Francuskoj i Španiji je dostigla nivo koji nije viđen u protekle 4 decenije. Zvanične cifre su zabrinjavajuće.

Usvajanje kripta, u obe države, je bilo u porastu. Da li će nadolazeći finansijski lanci imati negativan uticaj na kripto industriju?

Priča Francuske i Španije

Godišnja stopa inflacije u Španiji je dostigla nivo od 10,8% u julu. Zvanični podaci pokazuju da je ovaj broj najveći još od 1984. godine. Banka španije je u poslednjem izvještaju objavila da je inflacija jedan od najvećih problema koji zahvata ovu državu. Talas institucionalne nestabilnosti koji će izazvati inflacija ne smije biti zanemaren.

Međutim, inflacija potencijalno može povećati usvajanje kriptovaluta u ovoj državi. Iako stopa usvajanja kriptovaluta u Španiji nije mnogo iza drugih razvijenih i država u razvoju, popularnost ovih sredstava u državi doživljava uzlaznu putanju.

Kako je preneseno ranije, Nacionalna komisija za tržište hartija od vrijednosti (CNMV – National Securities Market Commission) je procjenila da je skoro 7% odraslih španaca uložilo u kripto. Španski regulator je ispitao 1500 odraslih osoba u ovoj državi, da bi saznali koliko njih je uložilo u tržište digitalnih sredstava. Ispostavilo se da su investirali mladi, obrazovani ljudi, koji imaju dobra primanja.

Pojačano interesovanje se može pripisati regulatornoj jasnoći u ovom prostoru. Vlasti u Španiji smatraju digitalna sredstva legalnim oblikom investicije. Porez na dobit od prodaje tokena se oporezuje između 19 i 23%.

Francuska ima sličnu priču, te je inflacija u ovoj zemlji dostigla nivo od 6,1% u julu. Francuska je doživjela ovako visoku inflaciju u 1985. godini. Mnogi eksperti vjeruju da se inflacija stvarala većim dijelom protekle decenije, te da ju je pandemija samo ubrzala.

Bitcoin i evropska kriza

Pojavljuje se povećana nesigurnost oko toga da li se Bitcoin i kripto mogu pokazati kao zaštita od rasta cijena. Zbog visoke volatilnosti u proteklih nekoliko mjeseci, slabljenje evra i jačanje dolara ima potencijal da izazove ozbiljne probleme za evropljane.

Bitcoin i kripto mogu biti izlaz iz krize sa nedostatkom prirodnog gasa, visokim cijenama električne energije i ubrzavajućom recesijom, koju je donio postojeći finansijski sistem. Međutim, uporna kriza sa energentima u Evropi nagovještava da će se ovaj bear market produžiti.

Stanje bi se moglo pogoršati ukoliko Rusija uvede zaustavljanje snabdjevanja prirodnim gasom, te bi ovo moglo dovesti do toga da određene države u regionu, koje zavise od prirodnog gasa, dožive duboku ekonomsku krizu.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.