ftx berza

FTX Berza (FTT)

FTX Exchange je vodeća centralizovana razmjena kriptovaluta, specijalizovana za derivate i proizvode sa polugom. Osnovana 2018. Godine, od strane diplomaca MIT-a i bivšeg međunarodnog trgovca ETF-a, Jane Street Capital-a, Sam Bankman-Frieda, FTX nudi niz inovativnih trgovačkih proizvoda, uključujući derivate, opcije (options), proizvode likvidnosti i žetone s polugom. Takođe nudi spot tržišta u preko 100 različitih trgovačkih parova, kao što su BTC/USDT, ETH/USDT, XRP/USDT i njegov izvorni token FTT/USDT.

FTX token (FTT)

FTT je izvorni token kriptovalutne platforme za trgovanje kripto derivatima FTX.

Tim iza FTX-a čine neki od najvećih trgovaca kriptovalutama u proteklih nekoliko godina koji su, pošto su pronašli probleme sa većinom mainstream kripto terminskih berzi (futures exchanges), odlučili da pokrenu svoju platformu.

Što se tiče spriječavanja povrata novca, značajan iznos sredstava klijenata na drugim berzama derivata, potraživan je od društvenih gubitaka. FTX to smanjuje korištenjem trostepenog modela likvidacije.

Na postojećim kripto terminskim berzama, zalog je fragmentisan po zasebnim novčanicima; trgovcima ovo može biti komplikovano jer spriječava likvidaciju pozicija. Sa druge strane, derivati FTX-a su stabilno uređeni i zahtijevaju samo jedan univerzalni novčanik sa maržom.

Osnove FTX Exchange

Širok spektar proizvoda FTX-a i aplikacije za trgovanje, na desktop i mobilnim uređajima, koje je vrlo lako koristiti, čine ga pogodnim za kripto investitore svih nivoa vještina, od početnika do iskusnih profesionalaca ili u kripto žargonu, od početnika do kitova. FTX platforma nudi sveobuhvatan niz tipova naloga, od osnovnih tržišnih naloga, do složenijih naloga za zaustavljanje gubitka (stop loss).

Od trećeg kvartala 2021. godine, konkurentne naknade za trgovanje počinju od 0,07% do 0,04% za futures i spot tržišta, prema modelu proizvođača i preuzimača (taker and maker model). U međuvremenu, žetoni sa polugom nose naknadu za stvaranje i otkup od 0,10% i dnevnu naknadu za upravljanje od 0,03%. FTX podržava 10 fiat valuta koje investitori mogu položiti i povući putem elektronskog transfera: USD, EUR, GBP, AUD, HKD, SGD, ZAR, CAD, CHF i BRL. FTX ne naplaćuje depozitne ili naknade preuzimanja (withdrawal) za kripto imovinu, međutim, povlačenje fiat-a, ispod 10.000 dolara, povlači taksu od 75 dolara.

Ključni proizvodi

Ključni proizvodi FTX-a uključuju terminske ugovore (futures), žetone sa polugom, opcije, MOVE i spot tržišta.

Terminski ugovori (futures): Trgovci mogu uzeti kupovne i prodajne opklade, na vodeće kriptovalute, koristeći preko 100 kvartalnih i vječnih terminskih parova, sa maržama do 101 hiljade. Stabilni novčići, kao što su USD i Tether (USDT), koriste se kao kolateral za otvaranje i održavanje pozicija.

Tokeni sa polugom: FTX nudi tokene zasnovane na ERC20, koji trgovcima pružaju do 3x izloženost poluge, prema osnovnom trgovačkom paru. Na primjer, ako trgovac otvori kupovinu (BULL/USD – 3k) Bitcoin žeton i Bitcoin poraste 10% od trenutka kupovine, žeton sa polugom bi dobio 30%. Tokeni sa polugom FTX-a nemaju zahtjev za maržom.

Opcije (Options): Trgovci mogu da spekulišu o budućem kretanju cijena i da se zaštite od svojih otvorenih pozicija, sa nizom call i put opcija koje vlasniku daju pravo, ali ne i obavezu, da kupuje ili prodaje po budućoj udarnoj cijeni (Strike price).

KRETANJE: Ovi ugovori omogućavaju trgovcima da se klade koliko će se cijena kriptovalute kretati u određenom vremenskom periodu, bez obzira na smijer, što ih u suštini čini igranjem na nestabilnosti. Sve dok se cijena osnovne kripto valute kreće preko određenog iznosa dolara, bilo da raste ili opada, ugovor stvara profit.

Spot tržišta: FTX nudi više od 100 različitih spot trgovačkih parova, pružajući izloženost vodećim kriptovalutama, kao što su Bitcoin, Ethereum, Binance Coin, Chainlink i Ripple XRP.

Ko su osnivači FTX tokena?

FTX Token ili FTT osnovali su Sam Bankman-Fried i Gary Wang.

Sam Bankman-Fried je saosnivač i glavni izvršni direktor kompanije FTX Exchange. On je takođe izvršni direktor Almeda Research i radio je kao direktor razvoja u Centru za efikasan altruizam. Takođe je bio trgovac u ulici Jane Street od 2014. do 2017. godine.

Bankman-Fried je studirao fiziku i diplomirao je na Tehnološkom institutu u Massachusettsu (MIT).

Gary Wang je saosnivač i glavni tehnološki direktor na FTX-u. On je takođe glavni tehnološki direktor u Almeda Research. Prije toga je radio kao softverski inženjer, nakon što je prešao sa pripravnika za softverski inženjering u Google-u. Bio je i pripravnik softverskog inženjera na Fejsbuku.

Diplomirao je matematiku i računarske tehnologije na Tehnološkom institutu u Masačusetsu.

Šta čini FTX token jedinstvenim?

FTX podržava Almeda Research, koja je poznata kao jedna od vodećih kompanija u kripto trgovini i jedan od najvećih provajdera likvidnosti.

Kao takav, FTX je proizvod koji su dizajnirali profesionalci sa potvrđenom stručnošću u industriji. Oni pokrivaju više usluga, od kolaterala i marže održavanja do procesa likvidacije i popisa proizvoda. FTX takođe tvrdi da je fokusiran na brze razvojne cikluse, omogućavajući im da konkurentnim tempom primjene sisteme za trgovanje kriptovalutama.

Regulacija

FTX je registrovan u Antigvi i Barbudi i ima sjedište na Bahamima. Razmjena i dalje nije regulisana u Sjedinjenim Državama, iako američki kripto investitori mogu pristupiti partnerskom entitetu FTX.US, registrovanom firmi za novčane usluge kod FinCEN-a. FTX.US nudi značajno smanjeni asortiman proizvoda u poređenju sa globalnim FTX-om i takođe zahtijeva strožiju verifikaciju naloga.

Povezanost sa poznatima

Kao dio svojih marketinških napora, FTX je nedavno sklopio partnerstvo sa igračem Golden State Warriors-a, Stephenom Curry, koji je uvidio da NBA šampion dobija udio u kapitalu na FTX.com. Ova mjenjačnica se takođe složila da podrži fondaciju Stephena i Ayesha Curry (Eat.Learn.Play). Obe strane su se složile da se partnerstvo čini dobrim, s obzirom na njihovu posvećenost filantropskim ciljevima. “FTX je istomišljenik kada je u pitanju vraćanje zajednici na smislen način, i jedva čekam da vidim šta možemo zajedno postići”, rekao je Curry nakon potpisivanja ugovora.

Visoko povezivanje FTX-a i Curry-a, dolazi manje od mjesec dana nakon što je 18-godišnji šampion FIFA-e i UEFA-e, AC Milan, potpisao višegodišnje partnerstvo za trgovanje Bitcoin-om i ugovor o sponzorstvu sa istaknutom mjenjačnicom kriptovaluta BitMex. Povezanosti između vodećih berzi i istaknutih sportista nastavljaju da se ubrzavaju, u nadi da će povećati usvajanje i preuzimanje trgovanja kriptovalutama.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i spekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice ili pisca da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek treba konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.