Gary Gensler izjavio – Ne trebamo nove kriptovalute nakon Binance i Coinbase tužbi

Predsjednik Komisije za hartije od vrijednosti Sjedinjenih Država, Gary Gensler, tokom prenosa uživo je izjavio da ne postoji potreba za novim kriptovalutama.

“Ne trebamo dodatne kriptovalute. Već imamo digitalnu valutu koja se zove Dolar, Evro, Jen. Sve valute su sada digitalne,” izjavio je Gensler za CNBC Squawk Box.

Genslerove izjave su se pojavile nakon što je SEC objavio da će tužiti najveću kripto berzu u Sjedinjenim Državama, Coinbase i najveću svjetsku kripto berzu, Binance. Tokom prenosa uživo Gensler se obratio javnosti koja se bavi investiranjem:

„Ove platforme za trgovanje, koje sebe nazivaju berzama, obavljaju nekoliko funkcija. U tradicionalnim finansijama ne možemo vidjeti da njujorška berza radi i kao fond rizičnog kapitala. Ovo smo vidjeli u slučaju Binance berze, koja ima sestrinsku ogranizaciju koja se bavi forsiranjem transakcija na Binance berzi i ove transakcije se zapravo zovu ‘wash trading.“

Optužbe SEC-a protiv Binance berze su zaostaci propale kripto berze FTX i njene sestrinske kompanije Alameda Research, koje su uključivale zajedničke radnje navedenih kompanija protiv sredstava korisnika, pogrešnu upotrebu korisničkih fondova i vjerovatnu tržišnu manipulaciju njihovim osnovnim tokenima.

Gensler je izjavio da se tužba protiv Coinbase berze vidjela odavno, samo je dugo vremena trebalo da izađe na vidjelo zbog obima prethodnih radnji.

„Treba nam dosta vremena. Mi ovo radimo školski. Ima puno proceduralnih poslova, hodanja po liniji, da bi se izgradio slučaj od 136 stranica koji sada možete da vidite.“

Coinbase i Binance ukrštaju rogove sa regulatorima Sjedinjenih Država već neko vrijeme. Gensler je izjavio da su on i njegove kolege pokušali da pričaju sa navedenim platformama sa ciljem da se prilagode zahtjevima regulatora.

„Imali smo diskusije sa nekoliko kripto berzi uključujući Binance i Coinbase i ono što smo zaključili jeste da je ono na čemu su ove berze zasnovane jeste model ne postupanja sa zakonima o harijama od vrijednosti Sjedinjenih Država.

Zamolili smo navedene berze da poštuju propise a oni su odgovorili ‘uhvati nas ako možeš.“

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.