global regulators

Globalni regulatori razmatraju pokretanje zajedničkog tijela za koordinaciju kripto pravila

Regulatori globalnog tržišta vjerovatno će u narednoj godini pokrenuti zajedničko tijelo za bolju koordinaciju propisa o kriptovalutama, rekao je najviši izvršni direktor Međunarodne organizacije komisija za vrijednosne papire (IOSCO).

Globalno tijelo za koordinaciju kripto pravila

Najviši rukovodioci Međunarodne organizacije komisija za vrijednosne papire (IOSCO) raspravljali su ove sedmice o regulaciji kriptovaluta. Članovi globalne organizacije regulišu više od 95% svjetskih tržišta vrijednosnih papira u više od 130 jurisdikcija.

Naglašavajući potrebu za globalnom grupom za usklađivanje kriptovaluta, predsjedavajuća IOSCO-a Ashley Alder rekla je da će regulatori globalnog tržišta vjerovatno pokrenuti zajedničko tijelo u narednoj godini kako bi bolje koordinisali propise o kriptovalutama, prenio je Reuters.

Napominjući da su slične postavke već uspostavljene za finansiranje klime, uključujući i onu koju su postavile zemlje G20, Alder je opisao:

Trenutno ne postoji ništa slično za kripto… Ali mislim da se sada smatra jednim od tri C-a (Covid, klima i kripto), tako da je veoma, veoma važno.

Pozivajući se na procvat digitalnih valuta, uključujući bitcoin, predsjedavajući IOSCO-a je rekao da je kriptovaluta “došla na dnevni red” i postala jedna od tri ključne oblasti na koje su vlasti fokusirane.

Napomenula je da postoji više rizika vezanih za kriptovalute koje treba riješiti, dodajući da regulatori zaostaju u nekim ključnim područjima rizika, uključujući sajber sigurnost, operativnu otpornost i nedostatak transparentnosti u kripto ekosistemu.

Martin Moloney, generalni sekretar IOSC-a, rekao je na godišnjoj generalnoj skupštini Međunarodnog udruženja za zamjene i derivate ove sedmice:

Na pragu smo nečeg novog, nečeg važnog i nečega što od nas zahtijeva puno rada.

On je rekao: „Ne moram da imam kristalnu kuglu da bih mogao da kažem: ’Hoće li kriptovalute i dalje postojati za 20 godina?‘ Nije važno. Znam, kao što vidite, da se dovoljno razvila da se moramo početi ponašati kao da će i dalje postojati za 20 godina. Moramo to shvatiti ozbiljno.”

Generalni sekretar je pozvao kripto industriju da se angažuje s regulatorima, navodeći: „Iskoristite svoju domišljatost, koristite svoju tehnologiju da riješite problem umjesto da nam kažete da odemo i da ne želite da se bavite regulatornim problemom“.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.