gradonacelinik ny

Gradonačelnik New Yorka će prve tri plate primiti u Bitcoin-u

Bitcoin, koji se od početka decembra trgovao po cijeni između 45 i 52 hiljade dolara, ponovo je u vrhu debate padajući na $43.000 6. januara.

U razgovoru sa CNBC Squawk Box, gradonačelnik New Yorka, Eric Adams, komentarisao je Bitcoin i njegovu cijenu, prateći posljednji pad tržišta ovog digitalnog sredstva.

Prije nego što je Adams postao gradonačelnik, rekao je da bi svoje prve tri plate primio u Bitcoin. Kada smo ga pitali da li je primio platu u Bitcoin-u, kojem cijena trenutno opada, gradonačelnik je odgovorio:
„Nekada je najbolje vrijeme da kupite kada cijena pada, pa kada cijena poraste imate dobar profit.“

Dodao je:„Da, dobiću moje prve tri plate u Bitcoin-u. Još nisam primio prvu platu, ali mislim da moramo upotrijebiti tehnologiju blockchain-a, Bitcoin, i sve druge oblike tehnologije. Želim da New York City bude centar te tehnologije. Tako da se radujem prvoj plati u Bitcoin-u.“

Bitcoin izgubio 60 biliona od početka 2022.

Pad tržišta je uistinu pratio objavljivanje zapisnika, decembarskog sastanka U.S. Federal Reserve (FED). Nakon započinjanja rekordnog programa kupovine sredstava u 2020., kada se pojavila pandemija korona virusa, Vlada je objavila da će u 2022. godini postepeno smanjivati njihov bilans od 8.3 triliona dolara.

Kao rezultat, do 110 miliona dolara u Bitcoin pozicijama za prodaju je likvidirano u svega 15 minuta, i preko 315 miliona dolara je likvidirano u vremenski neograničenim futures pozicijama za 30 minuta. Sve u svemu, kripto futures u vrijednosti od 812 miliona dolara su likvidirani, ostavljajući kritpo trejding eksperte podjeljene u mišljenjima šta će se dogoditi sa ovom digitalnom imovinom u budućnosti.

Primjećeno je, da je tržišna kapitalizacija Bitcoin-a, od početka godine pala za 62 biliona dolara, ili skoro 7%, ili sa 878 biliona dolara na 816 biliona dolara, u četvrtak 6. januara.

Neki analitičari su predlagali, prije objave od strane FED-a, da je Bitcoin već na zoni podrške od 46 hiljada dolara, međutim, novi pratioci cijene će sačekati da utvrde u kom smjeru će se dalje kretati.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.