graph grt kriptovaluta

Predstavljamo vam kriptovalutu: The Graph (GRT)

Graph je protokol za indeksiranje, za upite podataka za mreže poput Ethereuma i IPFS-a, koji pokreće mnoge aplikacije i u DeFi-u i u širem Web3 ekosistemu. Svako može izgraditi i objaviti otvorene API-je, koji se nazivaju podgrafi, a za koje aplikacije mogu postavljati upite pomoću GraphQL-a, za dobavljanje blockchain podataka. U produkciji je hostirana usluga koja programerima olakšava početak gradnje na Graphu, a decentraliziovna mreža biće pokrenuta kasnije ove godine. Graph trenutno podržava indeksiranje podataka s Ethereuma, IPFS-a i POA, a uskoro će doći i više mreža.

Do danas je više od 3.000 podgrafa razvilo na hiljade programera za DApp-ove poput Uniswap, Synthetix, Aragon, AAVE, Gnosis, Balancer, Livepeer, DAOstack, Decentraland i mnoge druge. Upotreba Graph-a je rasla na preko 50% mjesečno i prikupila je preko 7 milijardi upita tokom mjeseca septembra 2020.

The Graph ima globalnu zajednicu, uključujući preko 200 indeksiranih čvorova na test mreži i više od 2000 kustosa u programu kustosa od oktobra 2020. Za finansiranje razvoja mreže, Graph je prikupljao sredstva od članova zajednice, strateških VC-a i uticajnih pojedinaca u blockchainu zajednice, uključujući Coinbase Ventures, DCG, Framework, ParaFi Capital, CoinFund, DTC, Multicoin, Reciprocal Ventures, SPC, Tally Capital i druge. Fondacija Graph je također uspješno završila javnu rasprodaju GRT-a sa učešćem iz 99 zemalja (ne uključujući SAD). The Graph je do novembra 2020. prikupio oko 25 miliona USD.

Ko su osnivači grafikona?

Tim Graph-a uključuje profesionalce iz Ethereum Foundation, OpenZeppelin, Decentraland, Orchid, MuleSoft koji vode do IPO-a i preuzimanja od strane Salesforce, Puppet, Redhat i Barclays.

Početni tim saosnivača uključuje Yaniv Tal (voditelj projekta), Brandon Ramirez (voditelj istraživanja) i Jannis Pohlmann (tehnički voditelj).

Osnivači imaju inženjersko iskustvo i zajedno su radili 5-8 godina. Tal i Ramirez studirali su elektrotehniku ​​na USC-u i radili zajedno u MuleSoftu, kompaniji za razvoj API-ja koja je prošla IPO i prodana SalesForce-u.
Ranije su zajedno bili suosnivači pokretanja razvojnih alata i proveli su značajan dio svoje karijere radeći na optimizaciji API stoga. Prilikom posljednjeg pokretanja, osnivači su izgradili prilagođeni okvir na nepromjenjivoj bazi podataka pod nazivom Datomic. Graph je rođen iz ove vizije za stvaranje nepromjenljivih API -ja i pristupa podacima, koristeći GraphQL jezik upita.

Šta ga čini jedinstvenim?

graph grt cijena
The Graph radi na uvođenju pouzdane decentraliziovne javne infrastrukture za uobičajeno tržište. Kako bi se osigurala ekonomska sigurnost mreže Graph i integritet podataka koji se traže, korisnici koriste Graph Token (GRT). GRT je radni token koji zaključavaju indekseri, kustosi i delegati radi pružanja usluga indeksiranja i kuriranja mreže.
GRT će biti ERC-20 token na Ethereum blockchainu, koji se koristi za raspodjelu resursa u mreži. Aktivni indekseri, kustosi i delegati mogu ostvariti prihod od mreže srazmjeran količini posla koji obavljaju i njihovom udjelu. Indekseri zarađuju nagrade za indeksiranje (novo izdavanje) i naknade za upite, dok kustosi zarađuju dio naknada za upite za podgrafe na koje signaliziraju. Delegati ostvaruju dio prihoda zarađenog od indeksatora kojem delegiraju.

Koliko kovanica grafikona (GRT) postoji u opticaju?

Ukupna isporuka GRT-a pri pokretanju glavne mreže biće 10 milijardi tokena, s početnom cirkulacijom od oko 1,245,666,867 GRT. Novo izdavanje tokena u obliku nagrada za indeksiranje, počeće sa 3% godišnje i podložno je budućem tehničkom upravljanju od strane Graph vijeća.

Kako The Graph funkcioniše sa Ethereumom?

The Graph je izgradio otvoreni sloj podataka na vrhu Ethereuma, kako bi programerima olakšao izvlačenje informacija i njihovo pružanje korisnicima, brzo i efikasno. Sažetak podgrafa u interakciji s Ethereum-ovim JSON-RPC API-jem za čitanje podataka o blockchain-u, a sa osobinama podgrafa poput mutacija, upisivanje u blockchain bit će pojednostavljeno.
Budući da programeri ne koriste internu bazu podataka za indeksiranje, lako mogu izvući podatke iz blockchaina na efikasan način, pa se aplikacije korisnicima brzo učitavaju. Podgrafi su također otvorenog koda, što znači da aplikacije mogu tražiti iste API-je koje koriste drugi projekti za stvaranje jedinstvenog izvora istine za korisnike.

Kako se The Graph uklapa u DeFi i Web3?

API je izraz koji definitivno puno čujete ako radite na ovoj tehnologiji, ali nije nužno da ga svi razumiju. API označava “interfejs aplikacijskog programiranja” najjednostavnije rečeno, API je proces toka rada koji je automatizovan, a ne manuelan. Ovo skriva tešku složenost koda iza jednostavnog API-ja. Podgrafi su pojam koji je osmislio The Graph i oni su otvoreni API-ji.
Na primjer, Uniswap koristi podgraf i ti su podaci otvoreni bilo kojem programeru za korištenje u njihovoj aplikaciji. Tako vidimo novčanike poput Rainbow novčanika koji su izgradili podgraf koji se povlači iz Uniswaps podgrafa. Najefikasniji način upita (pretraživanja) podataka iz blockchaina je putem podgrafa. Primjer zatvorenih API-ja je Linkedin-ov API, gdje ne možete prenijeti podatke s Linkedina u Crunchbase ili vlastitu aplikaciju, jer je API zatvoren. Sa Graph-om, API-ji garantuju da će ostati otvoreni putem podgrafa.

Prije The Graph-a, programeri su morali pokrenuti centraliziovne servere i baze podataka kako bi indeksirali i potržili blockchain podatke. Inženjerima je ovo oduzimalo mnogo vremena, bilo je skupo i stvaralo rizik jer centralizovana infrastruktura može biti jedna tačka neuspjeha. Uz Graph, aplikacije samo trebaju postaviti refererencu na krajnju tačku API-ja za podgraf, da bi započele traženje podataka, kao što je korištenje podgrafa Uniswap za ispitivanje volumena trgovine.
Omogućavajući programerima interakciju s blockchainima, The Graph olakšava izradu novih aplikacija i praćenje vrijednih podataka. Koristeći The Graph, programeri se mogu koncentrisati na odlično korisničko iskustvo UX/UI, za razliku od izgradnje prilagođene pozadinske infrastrukture za svaku aplikaciju.
Danas preko 6.000 programera aktivno koristi The Graph i izgradilo je preko 3.400 podgrafa (otvorenih API-ja) za stotine aplikacija. Osim toga, preko 210 indeksera iz 54 zemalja postavilo je čvorove u testnet, a preko 2000 kustosa se prijavilo u testnet.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice ili pisca da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek treba konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.