Grayscale CEO – odobravanje Bitcoin spot ETF-a od strane SEC-a je neizbježno

Iako su finansijske vlasti zauzele oštar stav prema kriptovalutama, postoje oni koji vjeruju da je odobravanje Bitcoin exchange-traded fonda (ETF) u ovoj industriji, od strane komisije za hartije od vrijednost (SEC) samo pitanje vremena.

Jedan od njih je izvršni direktor Grayscale Investments kompanije, Michael Sonnenshein, koji je izrazio svoj optimizam o budućnosti, u intervjuu za CNBC „ETF Edge“ koji je objavljen 17. aprila.

Razlog za njegov optimizam je odobravanje podnošenja zahtjeva SEC-u, za Teucrium Bitcoin Futures ETF, ranije u aprilu. Ovaj zahtjev je podnešen prema zakonu iz 1933. godine, a ne prema zakonu o investicionim kompanijama iz 1940. godine koji su koristitli drugi BTC fondovi, uključujući i Grayscale.

„Sa SEC-ove tačke gledišta, postoji nekoliko zaštita koje zakon iz 40. ima prema proizvodima a koje zakon iz 33. nema, ali nikada SEC nije bio zabrinut o ovim zaštitama zbog osnovnog Bitcoin tržišta, kao ni potencijalom za prevaru i manipulaciju.“

Prema Sonnensheinu, „činjenica da su napredovali u svom razmišljanju i odobrili akt iz 33. za Teucrium, stvarno poništava argument i priče o povezanosti između Bitcoin futures-a i Bitcoin spot tržišta, koja daju futures ugovorima njihovu vrijednost.“

Ove zaštite uključuju nezavisne odbore, računovodstvo i pravila o vlasništvu. Zato je izjavio sledeće, vezano za problem da li treba da postoji Bitcoin spot ETF:

„Prema našem mišljenju, stvarno je pitanje vremena a ne da li će biti dozvoljeno. Ako SEC može posmatrati dva problema, futures ETF i spot ETF, istim očima, onda zapravo postoji potencijalni temelj za kršenje akta administrativne procedure.“

Grayscale Investments je predao zahtjev SEC-u da promijeni svoj Grayscale Bitcoin fond u ETF. SEC ima rok do jula da odgovori potvrdno, u suprotnom, ova kompanija bi ih mogla tužiti.

Nasuprot futures Bitcoin ETF-u kao što je Teucrium, koji se trguje na osnovu cijene Bitcoin futures-a, spot Bitcoin ETF bi se trgovao na osnovu cijene Bitcoina i bavio bi se širim tržištem.

Ova industrija već dugo čeka spot Bitcoin ETF, koji bi mogao omogućiti trejderima da bezbjedno uđu na tržište, bez direktnog investiranja u Bitcoin ali do sada je ovo samo nailazilo na odbijanje od strane SEC-a.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.