Grayscale ne želi da podijeli dokaze o svojim rezervama zbog navodne zabrinutosti o bezbjednosti

Kompanija za kripto investicije Grayscale ne želi da prikaže dokaz o svojim rezervama nakon što su Bitcoin i Ethereum doživjeli trgovanje na još nižim cijenama.

„Iz bezbjednosnih razloga, ne objavljujemo on-chain informacije o novčanicima i ne potvrđujemo ove informacije javno kroz kriptografski dokaz o rezervama (Proof-of-Reserve), niti objavljujemo korištenje naprednih kriptografskih procedura,“ obavili su iz ove kompanije na tviteru.

Ova kompanija je potvrdila da će njihova odluka da zadrži informacije o rezervama privatnim biti razočaravajuća za neke investitore. U posljednje vrijeme se vrši veliki pritisak na kripto kompanije da prikažu svoja sredstva i svoje rezerve, nakon što je kripto gigant FTX podnio zahtjev za zaštitu od bankrota početkom ovog mjeseca.

„Panika koju potpiruju ostali učesnici na ovom tržištu nije dovoljan razlog da se zaobiđu komplekse bezbjednosne procedure koje su godinama čuvale sredstva naših investitora bezbjednim,“ objavili su iz Grayscale kompanije.

Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) pao je na rekordno nisku cijenu u četvrtak, kao i ETHE proizvodi. Njihova matična kompanija, Digital Currency Group, odbacila je strah i razloge za zabrinutost nakon sloma FTX berze. U isto vrijeme, još jedna kompanija koja je povezana sa Grayscale fondom je zaustavila preuzimanje sredstava od strane svojih korisnika. Genesis Global Capital je povezan sa kompanijom Grayscale kroz Digital Currency Group.

 

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.