Grayscale priželjkuje zeleno svjetlo od strane SEC-a za BItcoin spot ETF

Grayscale, kompanija koja se bavi ulaganjem u kriptovalute, pojačala je svoje lobiranje prema američkom regulatoru, da bi dobila zeleno svjetlo za Bitcoin ETF.

Advokati kompanije Grayscale, uputili su pismo američkoj komisiji za hartije od vrijednosti (SEC), navodeći da njihvou prijavu za Bitcoin spot exchage-traded fund (ETF) ne bi trebalo posmatrati drukčije nego Bitcoin spot futures ETF.

NYSE (New York Stock Exchange) Arca zahtjev da se listuje Teucrium Bitcoin futures ETF, je odobren ranije ovog mjeseca.

„Vjerujemo da odobrenje za Teucrium potvrđuje naš fundamentalni pogled od 29. novembra 2021. godine, kada je u pitanju odobravanje ETP-ove, tako da ne postoji osnov za tretiranje Bitcoin proizvoda drukčije od Bitcoin futures proizvoda,“ izjavila je pravna kompanija Davis Polk & Wardwell LLP, koja zastupa Grayscale.

Grayscale CEO, Michael Sonnenshein, napisao je na tviteru da „ukoliko je u redu za SEC da odobri Bitcoin futures ETF, onda je u redu da odobri i spot Bitcoin ETF. Tako da SEC ne može opravdavati navod akta iz 1949, za koji kažu da je faktor diferencijacije.

Konačnu odluku o zahtjevu Grayscale-a za Bitcoin ETF, SEC treba da donese u julu.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.