Grayscale se sprema za borbu sa SEC-om

Grayscale se sprema za borbu sa SEC-om zbog Bitcoin ETF-ova

Grayscale CEO, Michael Sonnenshein, je izjavio da se ova kompanija sprema za pravnu borbu, ukoliko Bitcoin Spot ETF proizvode odbije američka komisija za hartije od vrijednosti (SEC).

U intervjuu za Bloomberg, 29. marta, Sonnensheina su pitali da li bi razmislio o tužbi za proceduru upravnog postupka, ukoliko njegov Bitcoin Spot ETF bude odbijen od finansijskog regulatora.

„Mislim da su sve opcije otvorene,“ odgovorio je, naglašavajući važnost nastavljanja zalaganja za svoje investitore. Sledeći datum za odlučivanje o usvajanju ili odbijanju investicionih proizvoda, jeste 6. jul 2022. godine, koji je pomjeren iz februara, a zahtjev je originalno popunjena u oktobru 2021.

„Grayscale tim je stavio sve svoje resurse u transformaciju GBTC, našeg vodećeg fonda, u ETF. Vrlo je važno da naši investitori znaju da ćemo mi nastaviti da se zalažemo za njih.“

Iz Grayscalea su naglasili, još u oktobru 2021. godine, da planiraju da transformišu njihov Bitcoin fond, GBTC u Bitcoin namireni ETF. SEC je odlagao sa odlukom da odobri ovaj proizvod, još od decembra 2021. godine, navodeći da je potreban duži period da se razmotre sve predložene promjene, a ovakav njihov potez je ponovljen i u februaru.

SEC je predložene promjene koje je poslao Grayscale, otvorio za javno komentarisanje. Povratna informacija koju su dobili, od 95% učesnika, jeste da su za prihvatanje ove promjene. Ovo su pokazali rezultati analize koja je rađena u februaru. Grayscale je dodijelio jedan dio svoje internet stranice da ohrabri investitore da pošalju svoje komentare SEC-u.

„GBTC danas posjeduju investitori u svih 50 zemalja, a trenutno postoji preko 800 hiljada korisničkih naloga širom U.S. i svi potencijalno očekuju transformaciju u ETF,“ dodao je Sonnenshein.

„Ovo je bila stvarno velika objava, da sada imamo i Bitcoin futures ETF na tržištu, ali nažalost, ovo je natjeralo investitore samo u ovaj proizvod, jer jedino on i postoji.“

Sonnenshein je dodao da je Grayscale bio ohrabren jer je SEC podržavao kripto berze da se registruju kod regulatora, kao i zbog skorašnje izvršne naredbe predsjednika Bidena.

„Konačno, vjerujemo da je pitanje datuma, a ne da li će Bitcoin ETF biti odobren.“

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.