Gucci će prihvatiti Bitcoin i kriptovalute u određenim radnjama u Americi

Luksuzna modna kuća Gucci, objavila je da će početi prihvatati Bitcoin u svojim radnjama. Ovaj projekat će početi sa radom na 5 lokacija u americi a plan je da se proširi na sve radnje u Sjevernoj Americi, koje direktno posjeduje kompanija.

Prve radnje koje će prihvatiti Bitcoin su: u Wooster ulici (New York), Rodeo Drive (Los Angeles), Miami Design District, Phipps Plaza (Atlanta) i The Shops at Crystals (Las Vegas).

„Gucci uvijek pokušava da prihvati nove tehnologije koje mogu pružiti poboljšano iskustvo našim korisnicima,“ izjavio je Marco Bizzarri, predsjednik i CEO kompanije.

„Sada smo u mogućnosti da integrišemo kriptovalute u naš sistem plaćanja, ovo predstavlja prirodnu evoluciju za one korisnike koji bi voljeli da im je ova opcija dostupna.“

Korisnici će moći da plate u Bticoinu i nekoliko drugih kriptovaluta. Prodavnica će poslati QR kod na mail dresu korisnika, dozvoljavajući korisniku da odabere novčanik po svom izboru.

Gucci će za ovaj proces koristiti pružaoca usluga kojeg nisu htjeli da imenuju, koji će sakupljati cijene Bitcoina sa nekoliko različitih kripto berzi, u realnom vremenu, sa ciljem da se odredi najpreciznija količina BTC-a koju korisnik treba da uplati.

Kada korsnik vrati robu, kompanija planira da korisniku plati u valuti u kojoj je izvršio kupovinu.

Izvještaj navodi da tipični preprodavači, koji omogućavaju kompanijama kao što je Gucci da prihvate plaćanje u kriptovalutama, obično automatski mijenjaju kriptovalute u FIAT. Međutim, nije direktno navedeno da li će Gucci vršiti promjenu u američki dolar ili će zadržavati kriptovalute koju su primili prilikom plaćanja.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.