Guverner centralne banke Rusije je izjavio da digitalna rublja dolazi sledeće godine

Centralna banka rusije je izjavila da planira napraviti digitalnu rublju do sledeće godine, ovo će biti jedan od napora da se zaobiđu zapadne sankcije.

Guverner banke Rusije, Elvira Nabiullina, rekla je donjoj dumi da će plaćanja digitalnom valutom centralne banke biti moguća sledeće godine.

„Digitalna rublja je prioritetan projekat,“ izjavila je Nabiullina. „Prilično brzo smo stvorili prototip a sada radimo testiranje sa bankama i sledeće godine ćemo polako krenuti sa pilot transakcijama.“

Naglašavajući važnost digitalne valute, zamjenik predsjednika banke Olga Skorobogatova, izjavila je da će potrebni testovi biti urađeni ove godine, bez odlaganja, uprkos oklijevanju nekoliko ruskih banaka da učestvuju u pilot projektu.

Izbjegavanje sankcija

Uz mnoge druge države, širom svijeta, Rusija razvija digitalnu valutu centralne banke da bi ubrzala plaćanja i da bi modernizovala svoj finansijski sistem. Sada, uz zapadne sankcije, koje su nametnute kao reakcija zbog invazije Rusije na Ukrajinu, Rusija razvija alternativne načine učestvovanja u globalnom finansijskom sistemu.

Pored digitalne rublje, Nabiullina je takođe izjavila da je cilj Rusije da proširi broj zemalja koje su spremne da prihvate MIR bankovnu karticu koju izdaje centralna banka. Sankcijama nije pogođen samo bankarski sektor, nego su i internacionalni operateri kao što je Visa, Mastercard i PayPal suspendovali svoje usluge u Rusiji.

Pored MIR bankovnih kartica, kineski UnionPay se pokazao kao jedan od načina na koji Rusi mogu vršiti plaćanja u inostranstvo.

Gubici kripto berzi

Iako kriptovalute, u teoriji, nude međunarodni način plaćanja koji je nezavisan od bilo koje centralizovane vlasti, velike berze na kojima se kriptovalute trguju, sve više i više zatvaraju vrata ruskim klijentima.

Ranije ove sedmice, najveća svjetska kripto berza po volumenu trgovanja Binance, objavila je da će početi da ograničava ruske korisničke račune, kao i račune kompanija sa balansom od preko 10 hiljada evra. Iako su još uvijek u mogućnosti da povuku/prebace svoje sredstva, korisnici više neće moći da depozituju ili da trguju na ovoj berzi.

Britanska berza EXMO je napravila sličan potez, ograničavajući pristup ruskim i bjeloruskim korisnicima a dodatno su prodali svoje poslove u ovim državama.

Dok je Binance-ovo ograničenje dio nove runde sankcija EU protiv upotrebe kriptovaluta, EXMO je izjavio da bi rad u „visokorizičnim tržištima“ mogao biti prijetnja njihovim planovima za globalno širenje.

 

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.