Haker izvukao 8 miliona u sredstvima sa BitKeep novčanika

Iako većina ljudi uživa u sezoni praznika, hakeri su jako vrijedni.

Veliki broj korisnika multichain kripto novčanika BitKeep, je prijavio da im sredstva odlaze sa novčanika u vrijeme kada isti nisu koristili. U njihovoj zvaničnoj Telegram grupi, BitKeep tim je potvrdio da su neki paketi aplikacije za preuzimanje oteti od strane hakera a zatim i instalirani sa kodom koji su hakeri izmjenili.

„Ukoliko su vaša sredstva ukradena, verzija aplikacije koju ste preuzeli ili nadogradili bi trabala biti nepoznata (unofficial release version – hijacked).“

U nastavku je BitKeep tim podsjećao korisnike da svoja sredstva prebace na novčanik koje je preuzet sa zvaničnih izvora kao što je Google Play ili Apple App Store. Pored ovoga, tim je zamolio zajednicu da koriste adrese novih novčanika jer su prethodne adrese vjerovatno kompromitovane. Da bi pomogli u istrazi, BitKeep tim je zamolio pogođene korisnike da popune odgovarajući Google obrazac koji su oni napravili.

Pretpostavlja se da jedna hakerska adresa već posjeduje preko 5 miliona u digitalnim sredstvima. Iako trenutna suma ukradenih sredstava nije konačna i hakeri još uvijek prebacuju sredstva na nekoliko različitih adresa, kompanija za bezbjednost i analizu blockchaina PeckShield je naglasila da je do sada preko 8 miliona ukradeno u digitalnim sredstvima – Tether (USDT), DAI, Binance Coin (BNB) i Ethereum (ETH).

Važno je napomenuti da je 17. oktobra BitKeep novčanik pretrpio još jedan hakerski napad a tada je haker ugrabio milion dolara u BNB tokenima. Ovaj hak se odigrao kroz uslugu kojom se vrši zamjena tokena. Kompanija je suspendovala ovu uslugu i obavezala se da će korisnicima vratiti njihove tokene.

 

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.